Okul öncesi öğretmenlerinin çocuk sevme durumları ile motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between preschool teachers' liking of child and their motivation
  1. Tez No: 811333
  2. Yazar: ŞEYMA DİLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İKBAL TUBA ŞAHİN SAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çocuk sevme, motivasyon, okul öncesi öğretmenleri, liking of child, motivation, preschool teachers
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Günümüzde öğretmenlik mesleğini seçecek olan kişiler ilk olarak kendilerinde çocuk sevgisinin olup olmadığını sorgulamaktadır. Özellikle okul öncesi öğretmenleri için çocuk sevme önemli bir faktördür. Bu çalışmada bu durum göz önünde bulundurularak öğretmenlerin çocuk sevme durumları ile motivasyonları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak da çalışma nicel araştırma yöntemlerinden tarama deseni kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini Van ili Edremit, Tuşba ve İpekyolu ilçelerinde görev yapmakta olan 406 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Duyan ve Gelbal (2008) tarafından Türkçeye uyarlaması yapılan Barnett Çocuk Sevme Ölçeği ve Yıldız ve Taşgın (2019) tarafından geliştirilen Öğretmen Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde, t-Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi, Lineer Regresyon Analizi, Kruskal Wallis-H Testi ve Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, öğretmenlerin çocuk sevme durumları ile motivasyon düzeyleri arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Araştırmada yer alan öğretmenlerin yaş, deneyim, aylık gelir, kurum türü, sınıftaki öğrenci sayısı, çalıştıkları yaş grubu, medeni durum, çocuk sahibi olma, eğitim düzeyi ve sınıfta kaynaştırma öğrencisi olup olmaması değişkenlerine göre hem çocuk sevme durumları hem de motivasyon düzeylerinde anlamlı bir farklılık olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Ancak, okul öncesi öğretmenlerinin motivasyon düzeyleri motivasyon ölçeğinin mesleki doyum ve kişisel gelişim alt boyutunda cinsiyetlerine göre anlamlı bir farklılık göstermiş; kadınların mesleki doyum ve kişisel gelişim puanlarının, erkeklerin mesleki doyum ve kişisel gelişim puanlarından yüksek olduğu belirlenmiştir. Motivasyon ölçeğinin toplamında ve okul yönetimi ile öğretim süreci ve öğrenciler alt boyutlarında ise cinsiyet değişkeni bakımından anlamlı bir farklılık bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Today, people who will choose the teaching profession firstly question whether they love children. Especially for preschool teachers, liking children is an important factor. In this study, considering this situation, it is aimed to examine the relationship between preschool teachers' liking of child and their motivation. For this purpose, this study was designed as survey research, which is one of the quantitative research methods. The sample of the study consists of 406 pre-school teachers working in Edremit, Tusba and İpekyolu districts of Van. The Barnett Liking of Children Scale adapted to Turkish by Duyan and Gelbal (2008) and the Teacher Motivation Scale developed by Yıldız and Taşgın (2019) were used as data collection tools. T-Test, One-Way ANOVA, Linear Regression Analysis, Kruskal Wallis-H Test and Mann-Whitney U Test were used in data analysis. According to the results, a positive and significant relationship was found between teachers' attitudes of liking children and their motivation levels. According to the variables of age, duration of experience, monthly income, type of institution where teachers work, number of children in teachers' classroom, age group teachers worked with, marital status, whether to have a child, education level and whether there are inclusive students in the classroom, preschool teachers' attitudes of liking children and also their motivation levels did not show a significant difference. However, the motivation levels of preschool teachers showed a significant difference according to their gender in the Job Satisfaction and Personal Development sub-dimension of the Motivation Scale. It was determined that the Job Satisfaction and Personal Development scores of women were higher than their male colleagues'. However, no significant difference was found in the total of the motivation scale and in the sub-dimensions of School Management, and Education Process and Student in terms of gender.