Elektriğin iletimi ünitesinde kullanılan ters yüz sınıf modeline ilişkin öğrenci ve veli görüşleri
Student and parent opinions on the reverse flipped classroom model used in electric transmission
  1. Tez No: 811341
  2. Yazar: AYŞE ARSLANHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAKİ ERDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: ters yüz sınıf modeli, öğrenci ve veli görüşleri, EBA, flipped classroom model, student and parent views, EBA
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Teknolojinin artmasıyla birlikte öğrenme görevini üstlenen dijital bireylerin öğrenme durumları da değişmektedir. Öğretimde yenilikçi pedagojik yaklaşımların yaygınlaşmasıyla birlikte sınıf ortamında kullanılan yenilikçi yaklaşım, yöntem ve teknikler, bireysel farklılıklardan kaynaklanan olumsuz sonuçları en aza indirmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda son yıllarda pedagojik bir yaklaşımı temel alan Ters Yüz Sınıf Modeli karşımıza çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışmada altıncı sınıf Fen Bilimleri dersinde“Elektriğin İletimi”ünitesinde uygulanan Ters Yüz Sınıf Modeli'ne ilişkin öğrenci ve veli görüşlerinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Araştırma bir durum çalışması olarak tasarlanmıştır. Çalışma grubu; 2021-2022 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Düzce ili Cumayeri ilçesinde bir devlet köy okulunda öğrenim gören dokuz öğrenci ve altı öğrenci velisinden oluşmaktadır. Uygulama öncesinde beş öğrenci ile iki hafta boyunca pilot çalışma yapılmıştır. Pilot çalışmada karşılaşılan sorunlar tespit edilerek süreç iyileştirilmiştir. Uygulama süreci üç hafta ve toplam 12 ders saati sürmüştür. Okuldaki uygulama aşaması video kaydına alınmıştır. Nitel çalışmada veriler; sınıfta kullanılan etkinlik kağıtları ve çalışma sayfaları, veli-öğrenci takip çizelgesi, iki bağımsız gözlemci raporu, odak grup görüşmeleri, yarı yapılandırılmış mülakat formları yardımıyla ön ve son görüşmeler ve veli görüşmeleri yoluyla toplanmıştır. Veriler kod ve tema oluşturularak betimsel analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğrenci görüşleri incelendiğinde modelin derse katılımı ve akran iletişimini artırdığı, öğretici ve kalıcı olduğu, etkinlik sayısını artırdığı ve kendi kendine öğrenmeyi sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Veli görüşleri incelendiğinde öğrencilerin ödev yapma isteklerinin arttığı, sorumluluk kazandığı, evde ders çalışma süresinin arttığı ve olumsuz teknoloji kullanımını azalttığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Çalışmada modelde kullanılacak içeriklerin kısa, öz olması ve veli görüşlerine yer veren çalışmaların sayısının artırılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the increase of technology, the learning situations of digital individuals who undertake the task of learning are also changing. With the spread of innovative pedagogical approaches in teaching, innovative approaches, methods, and techniques used in the classroom environment aim to minimize the negative consequences caused by individual differences. In this context, Flipped Classroom Model based on a pedagogical approach has emerged in recent years. In this regard, the aim of this study is to reveal the opinions of students and parents about the Flipped Classroom Model implemented in the“Electricity Transmission”unit in the sixth-grade Science course. The research was designed as a case study. The study group consists of nine students studying at a state village school in Cumayeri, Düzce and six parents during the spring semester of the 2021-2022 academic year. A pilot study was conducted for two weeks with five students before the implementation. The problems encountered in the pilot study were identified and the process was improved. The application process took three weeks and a total of 12 lesson hours. The implementation phase at the school was video-recorded. In the qualitative study, the data were collected through activity papers and worksheets used in the classroom, parent-student follow-up chart, two independent observer reports, focus group interviews, pre and post-interviews and parent interviews with the help of semi-structured interview forms. The data were analyzed by creating themes and codes using the descriptive analysis method. When the student interviews were examined, it was found that it increases class participation and peer communication, the model is informative and permanent, it increases the number of activities and provides self-learning. When parent opinions were examined, it was found that students' desire to do homework increased, students gained responsibility, and the model increased study time at home and reduced the negative use of technology. In the study, it was suggested that the contents to be used in the model should be short and concise and the number of research including parent opinions should be increased.