EFL instructors' perceptions and practices of differentiated instruction at tertiary level
Üniversite ingilizce öğretim görevlilerinin farklılaştırılmış öğretim algıları ve uygulamaları
- Tez No: 811363
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİRDEVS TİJEN AKŞİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Farklılaştırılmış öğretim, İngilizce öğretimi, EFL, differentiated instruction, differentiated learning
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 243
Özet
Bu çalışma, Türkiye'deki İngilizce öğretim görevlilerinin farklılaştırılmış öğretim algılarını ve uygulamalarını araştırmayı amaçlamaktadır. Bu karma yöntemli durum çalışması için, nicel veriler bir anket aracılığı ile, nitel veriler ise yarı yapılandırılmış bireysel görüşmeler ile toplanmıştır. Çalışmanın nicel kısmına 87 öğretim görevlisi, nitel kısmına ise 13 öğretim görevlisi katılmıştır. Nicel veriler betimsel ve çıkarımsal analiz yoluyla analiz edilmiş, nitel veriler ise içerik analizi yoluyla incelenmiştir. Çalışmanın sonuçları, Türkiye'deki İngilizce öğretim görevlilerinin farklılaştırılmış öğretim ile ilgili algılarının genel olarak yüksek olduğunu ve öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarındaki çeşitliliğin ve bunun öğrenmelerine etkilerinin genel olarak farkında olduklarını ortaya koydu. Öte yandan, öğretim görevlilerinin farklılaştırılmış öğretme uygulamalarının çok kapsamlı olmadığı ve önceden planlanarak bireysel öğrenci ihtiyaçlarını hedef alacak şekilde gerçekleştirilmediği anlaşıldı. Bu çalışma ayrıca Türkiye'deki İngilizce öğretim görevlilerinin farklılaştırılmış öğretim uygulamalarında karşılaştıkları zorluklara da işaret etti. Bu zorluklar arasında esnek olmayan programlar, öğrenci sayısı, yetersiz kaynaklar ve sınava yönelik çalışmalar yer aldı.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to investigate EFL instructors' perceptions and practices of differentiated instruction in an English language preparatory program of a state university in Türkiye. For this mixed-methods case study, the quantitative data was collected through a questionnaire, and the qualitative data was gathered through semi-structured interviews. 87 instructors participated in the quantitative part of the study, and 13 instructors participated in the qualitative phase. Descriptive and inferential analysis was employed to analyze the quantitative data, and the qualitative data was analyzed through content analysis. The results indicated that instructors' awareness of differentiated instruction is generally high, and that they are generally aware of individual differences and needs and their impact on the course achievement. On the other hand, the results of the study also showed that instructors' practices of differentiated instruction are generally not comprehensive and are not proactively based on individual student needs. However, instructors moderately practice differentiation in some parts of their instruction. The results of the study also revealed some challenges instructors face in the differentiation practice including strict syllabus, number of students, insufficient resources and exams.