Ludwig van Beethoven'ın Coriolan uvertürü'nün müzikal analizi
Musical analysis on Ludwig van Beethoven's Coriolan overture
  1. Tez No: 435345
  2. Yazar: ANIL ALTINSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. ZEHRA SAK BRODY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Coriolan Uvertürü, Beethoven, Müzikal Analiz, Coriolan Overture, Beethoven, Musical Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada; Alman asıllı dünyaca ünlü besteci, piyano virtüözü ve orkestra şefi Ludwig van Beethoven'in yaşamı, besteci ve müzikal kişiliği ile uvertürlere getirdiği yenilikler ele alınarak Coriolan Uvertürü üzerinde müzikal analiz yapılmıştır. Orkestraların gelişmesinde ve Klasik Dönem'den Romantik Dönem'e geçişte önemli bir rol oynayan Ludwig van Beethoven'in bestelemiş olduğu Coriolan Uvertürü'nün müzikal analizi, hem orkestra sanatçılarına hem de orkestra şeflerine gerek müzikal bir öneri olarak, gerekse orkestra çalışmalarında yoruma katkı sağlayacağı düşünülerek hazırlanmıştır. Birinci bölümde, operanın ve uvertürün tanımına, Avrupa ülkelerinde uvertürün nasıl şekillendiğine, dönemlere göre opera ve opera uvertürlerine değinilmiştir. İkinci bölümde, Ludwig van Beethoven'in hayatına ve müzikal kişiliğine değinilmiş, Coriolanus efsanesi hakkında bilgi verilmiş ve bestecinin uvertürler listesi eklenmiştir. Üçüncü bölümdeki müzikal analizde, ritmik yapılar, çalgıların partilerindeki zorluk, nüans farklılıklarının esere kattığı müzikal karakter incelenmiştir
Özet (Çeviri)
In this study, worldwide famous German composer, piano virtuoso and maestro Ludwig Van Beethoven's life,the innovations he brought to overtures with his composer and music lover personality were musically analyzed.Playing an important role in development of orchestras during the transition from Classic Era to Romantic Era,composed by Beethoven, the Coriolan Overture's musical analysis was prepared for both orchestra artists and maestros as a musical suggestion and thought to help for interpretations in orchestra studies. In the first part, opera's and overture's definition, how it took shape in European countries, opera and opera's overtures according to the eras were mentioned. In the second part, Ludwig Van Beethoven's life and his musical career were mentioned, information about legend of Coriolanus and Beethoven's overtures list were added. In the musical analysis in the third part, rhytmic structures, hardships of intstrument groups, musical attributes added by the nuance differences were studied.