Nur Vergin'in din sosyolojisi
Nur Vergin's sociology of religion
  1. Tez No: 811426
  2. Yazar: HURŞİT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyoloji, din sosyolojisi, Nur Vergin, laiklik, toplumsal değişme, Sociology, sociology of religion, Nur Vergin, laicism, social change
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmanın konusunu Vergin'in din sosyolojisi alanında ortaya koyduğu düşünceler oluşturmaktadır. Çalışmanın temel problemini ise şu soruyla özetlemek mümkündür: Nur Vergin'in din, siyaset ve toplum ilişkisine dair ortaya koyduğu düşünceler nelerdir ve bu düşüncelerin Türk sosyoloji geleneğindeki yeri nedir? Çalışmamın amacı, Vergin'in eserlerindeki din, siyaset ve toplum ilişkisine dair üretilmiş düşünceleri din sosyolojisi cephesinden ele almak ve onun eserlerine dönük yeni çalışmalara ve tartışmalara yol açmaktır. Çalışmanın önemi ise Nur Vergin'in eserleri üzerine yapılan sınırlı sayıda çalışma bulunması nedeniyle bu konuda öncü bir nitelik taşıyacak olması ve onun düşünceleri üzerine yapılacak yeni tartışmalara yol açacak olmasıdır. Bu çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Dolayısıyla nitel veri toplama tekniklerinden istifade edilmiştir. Elde edilen veriler betimsel olarak ve içerik açısından analiz edilmiş, değerlendirilmiştir. Yapılan çalışmayla, Nur Vergin'in toplumsal olguları tarihsel bir bütünlük içinde ve aralarındaki ilişkiselliği göz ardı etmeden, tarihsel değişim seyrini izleyerek makro seviyede analiz etmeyi hedeflediği anlaşılmıştır. Bu itibarla Vergin'in din sosyolojisi çalışmalarında konu ettiği laiklik, Alevilik, din ve toplumsal değişim ilişkisi vb. konuları uzun erimli bir yaklaşımla, tarihsel süreklilik planında ve versté hen geleneği paralelinde tahlil ettiği görülmüştür. Bu bakımdan Vergin'in, din olgusuna yaklaşımının Türk sosyoloji geleneğinde 1970 ve 80'lerde hâkim paradigma olan evrimci pozitivist yaklaşıma bir alternatif teşkil eden, Şerif Mardin ve Nilüfer Göle gibi isimlerde kendini gösteren yeni eksen çerçevesinde yer aldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is Vergin's ideas in the field of sociology of religion. The main problem of the study can be summarized with the following question: What are Nur Vergin's ideas on the relationship between religion, politics and society and what is the place of these ideas in the Turkish sociological tradition? The aim of my study is to address the ideas on the relationship between religion, politics and society in Vergin's works from the perspective of sociology of religion and to pave the way for new studies and discussions on her works. The importance of the study is that it will be a pioneer in this field due to the limited number of studies on Nur Vergin's works and will pave the way for new discussions on his thoughts. Qualitative research method was used in this study. Therefore, qualitative data collection techniques were utilized. The data obtained were analyzed and evaluated descriptively and in terms of content. With this study, it has been understood that Nur Vergin aims to analyze social phenomena at the macro level by following the course of historical change within a historical integrity and without ignoring the relationality between them. In this respect, it has been observed that Vergin analyzes issues such as secularism, Alevism, the relationship between religion and social change, etc., which are the subjects of her sociology of religion studies, with a long-term approach, in the plan of historical continuity and in parallel with the verstéhenian tradition. In this respect, Vergin's approach to the phenomenon of religion is within the framework of the new axis, which constitutes an alternative to the evolutionary positivist approach, which was the dominant paradigm in the Turkish sociological tradition in the 1970s and 80s, and which manifested itself in names such as Şerif Mardin and Nilüfer Göle.