Arap dilinde Hüve zamiri
The pronoun Huwa in Arabic language
- Tez No: 811427
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZİFE NİHAL İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dilbilgisi, Nahiv, Sarf, İʻrâb, Zamir, Merci, Hüve, Grammar, Nahw, Sarf, Iʻrāb, Pronoun, Merjī, Huwa
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
“Arap Dilinde Hüve Zamiri”konusunu içeren bu çalışma giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışma konusunun önemi, araştırmanın temel kavramları, problem durumu, çalışmada takip edilen yöntem ve kaynaklarla ilgili bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca konuya zemin oluşturması için nahiv ve sarf ilimlerinin kapsamı hakkında genel bilgiler verilmiş, İslâmî ve beşerî ilimlerle olan ilişkisine değinilmiştir. Birinci bölümde genel hatlarıyla zamirler ele alınmıştır. Dilbilgisi kaynaklarından elde edilen verilerle zamirin tanımı, fonksiyonları, çeşitleri ve mercii konuları tanıtılmıştır. Ayrıca dilbilgisi geleneğinde zamirlerin incelenen yönlerine ilişkin görüş farklılıklarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise çalışmanın odağı olan Hüve zamiri ele alınmıştır. Hüve zamiri bu bölümde dil ilimleri ve diğer disiplinler olmak üzere ele alındığı alanlara göre tasnif edilerek incelenmiştir. Dil ilimlerinde Hüve zamirinin; lügat, sarf ve nahiv ilimleri içerisinde ne tür incelemelere tabi tutulduğu araştırılmıştır. Ayrıca Hüve'nin özel ilgi gördüğü disiplinler belirlenerek Hüve'nin bu alanlarda nasıl ele alındığı tespit edilmiştir. İnceleme sonucunda Hüve zamirinin dilbilgisinde zamirler içerisinde önemli bir bölüm işgal ettiği ve diğer zamirlerden ayrı özel kullanımlarının olduğu görülmüştür. Hüve zamirinin İslâmi ve beşerî ilimler alanında ise kimi zaman özel bir ıstılahın kökeni olduğu kimi zaman ise disipline has bazı tartışmaların odağı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study on“The Pronoun Huwa in Arabic Language”consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, the importance of the subject of the study, the basic concepts of the research, the problem situation, the method followed in the study and information about the sources are given. In addition, general information about the scope of the sciences of nahw and sarf is given in order to provide a basis for the subject, and its relationship with Islamic and human sciences is mentioned. The first chapter deals with pronouns in general terms. With the data obtained from grammatical sources, the definition, functions, types and the reference/merjî problem of pronouns are introduced. In addition, the differences of opinion on the aspects of pronouns in the grammatical tradition are discussed. In the second part the pronoun Huwa, which is the focus of the study, is discussed. In this section, the pronoun Huwa is analyzed by classifying it according to the fields of linguistic sciences and other disciplines. In the linguistic sciences, it is investigated what kind of examinations the pronoun Huwa is subjected to within the sciences of lexicon, sarf and nahiv. In addition, the disciplines in which Huwa receives special attention have been identified and how Huwa is handled in these fields has been determined. As a result of the analysis, it was seen that the pronoun Huwa occupies an important place in grammar among pronouns and has special uses separate from other pronouns. In the field of Islamic and human sciences, the pronoun Huwa is sometimes the origin of a special term and sometimes the focus of some discipline-specific discussions.