Cumhuriyet dönemi Manavgat Yörükleri (1923-1990)
Manavgat Yoruks in Republican period (1923-1990)
- Tez No: 811428
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Tarih, Folklore, Sociology, History
- Anahtar Kelimeler: Oğuzlar, Anadolu, Cumhuriyet Dönemi, Manavgat, Yörükler, Oghuzs, Anatolia, Republıcan Perıod, Manavgat, Nomads
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Yeni ve Yakınçağ Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Osmanlı Devleti Anadolu'ya gelen konargöçerleri kendi sınırları içerisindeki muhtelif sahalara yerleştirmiş bu sahalardan biri de Manavgat Bölgesi olmuştur. Manavgat Bölgesi Yörükleri Osmanlı Devletinde idari, sosyal, ekonomik ve kültürel anlamda vazifeler üstlenmişler bu görevleri Cumhuriyet Döneminde de sürdürmüşlerdir. İdari olarak Osmanlı Döneminde boy beyi, kethüda, müdür ve muhtar tarafından yönetilmişler, Cumhuriyet Döneminde ise idari olarak muhtarlık kurumuna bağlı muhtar tarafından yönetilmeye devam edilmişler ve belirli bir hukuki nizama bağlanmışlardır. Sosyal anlamda konargöçer bir hayat sürdürmüşler bu hayatın bir neticesi olarak meskenlerini şekillendirmişlerdir. Yaylak, güzlek ve kışlakları sosyal, ekonomik ve kültürel değerlerini oluşturdukları yerler olmuştur. Göçe çok önem veren Manavgat Bölgesi Yörükleri, göç için hazırladıkları programı muazzam bir şekilde uygulamışlardır. Konargöçer hayat yaşayan Yörükler çeşitli nedenlerden ötürü devlet eliyle hem Osmanlı hem de Cumhuriyet Döneminde iskâna tabi tutulmuşlardır ancak iskân girişimi başarısız olmuştur. Manavgat Bölgesi Yörükleri Osmanlı'dan Cumhuriyete devlet bünyesinde çeşitli görevleri de yerine getirmişledir. Ekonomik hayatlarını hayvancılık, kervancılık, hayvan ürünleri, bir miktar tarım, dokumacılık ve dericilik oluşturuyordu. Ürettikleri ürünlerini ise yaylalarına yakın olan pazarlarda satıyorlar ya da ihtiyaçları doğrultusunda takas ediyorlardı. Yine bu ekonomik faaliyetlerinin sonucu olarak kendilerine has vergiler ile vergilendirilmişlerdi. Manavgat Bölgesi Yörüklerinin kültürel hayatının mihenk taşı ise aile idi. Aileye önem veren Yörükler bu önemini obalarına gelen misafirlerine de göstermişler misafiri Allah'ın hediyesi olarak görmüşlerdir. Yeme kültürü yine hayvancılık çerçevesinde gelişmekle beraber bulundukları bölgede yetişen sebze ve meyveleri de tüketmeyi ihmal etmemişlerdir. Kendisine has evrelerden oluşan bir yaşam biçimi sürdüren Yörükler bu hayat tarzlarını giyim- kuşamlarına ve müzik türlerine de adapte etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The Ottoman state settled the nomads who came to Anatolia in various areas within its borders, and one of these areas was the Manavgat region. The nomads of the Manavgat region undertook administrative, social, economic and cultural duties in the Ottoman state. They continued these duties during the republican period as well. Administratively, in the Ottoman period, they were governed by the head of the clan, the chief and the headman. Socially, they led a nomadic life. They have shaped their dwellings as a result of this life. Highlands, springs and winter quarters became the places where they formed their social, economic and cultural values. Manavgat nomads, who attach great importance to migration, implemented the program they prepared for migration in a tremendous way. The nomads living a nomadic life were subjected to resettlement by the stat efor various reasons, both in the Ottoman and republican periods. But the resettlement attempt was unsuccessful. The nomads of the Manavgat region also fulfilled various duties within the state from the Ottoman Empire to the republic. Their economic life consisted of animal husbandry, caravans, animal products, agriculture, leather and weaving. They were selling or bartering the products they produced in the markets close to the highlands. As a result of these economic activities, they were taxed with taxes peculiar to them. The most important building block of the cultural life of the nomads of the Manavgat region was the family. The nomads, who care about the family also gave importance to their guests who came to their camp and thought of the guest as a gift from Allah. Although the nutrition culture developed within the framework of animal husbandry, they also consumed vegetables and fruits grown in their region. The nomads, who lead a unique way of life, applied this lifestyle to their clothing and music genres.