Evlilik göçü kapsamında oluşan Rus-Türk karma aile yapılarının incelenmesi: Antalya örneği
Investigation of Russian-Turkish mixed family structures formed within the scope of marriage migration: The case of Antalya
- Tez No: 811436
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYLİN ÇİÇEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Göç, Evlilik, Aile, Betimsel Analiz, Derinlemesine Görüşme, International Migration, Marriage, Family, Descriptive Analysis, In-depth Interview
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Akdeniz Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Gelişen teknolojik alt yapılar ve ulaşım ağlarıyla birlikte uluslararası göçlerde artış yaşanmaya başlamıştır. Uluslararası göçler, birey ve toplumların yaşam biçimleri veya çevresel etkiler nedeniyle farklı çeşitlere ayrılmaktadır. Bu uluslararası göç çeşitleri içerisinde son yıllarda öne çıkan türlerden biri ise uluslararası evlilik göçleridir. Türkiye'de uluslararası evlilikler açısından Antalya önemli bir merkezdir. Antalya'nın farklı kültürel yapılara ev sahipliği yapması bu tür karma aile yapılarının toplum içerisine adapte olmalarını kolaylaştırmaktadır. Çalışmada, Antalya'da yaşayan Rus/Türk karma aile yapılarının genel görünümleri, günlük yaşam pratikleri, kültürel benzerlik ve farklılıkların neler olduğu, kadın ve erkeğin aile içerisindeki rollerinin nasıl olduğu gibi durumların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, nitel analiz yöntemlerinden betimsel analiz kullanılmıştır. Araştırmaya katılan kişilerle derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Çalışma gerçekleştirilirken devam eden Rusya-Ukrayna savaşından dolayı özellikle Ruslar görüşmeye katılmak istememişlerdir. Bundan dolayı çalışma, görüşmelere 7 Türk erkek, 7 Rus kadın olmak üzere 14 kişi katılmıştır. Rus/Türk karma aile yapılarının kurulmasında bireylerin duygularının yanı sıra mantıklarının da ağır bastığı anlaşılmıştır. Eşler arasındaki uyumun ailenin devamlılığında etkili olduğu anlaşılmıştır. Bireyler farklı kültürlerde yetişmiş olsalar da eşlerinin kültürel yapısına karşı önyargı ile hareket etmemektedirler. Aile içerisindeki sorumluluklar, eşlerin yetkinlik durumuna göre paylaşılmaktadır. Rus/Türk karma aile yapılarında kadın, çocukların bakımı ve evin genel sorumluluğu noktasında güçlü bir görüntü çizmektedirler. Rus ve Türk aile yapılarının yaşamlarında farklılıklar tespit edilirken aynı zamanda benzerlikler de bulunmaktadır. Evlilik olgusu her iki kültürde de ailenin kurulması noktasında çok önemli bir yapıdır.
Özet (Çeviri)
With the developing technological infrastructures and transportation networks, there has been an increase in international migration. International migrations are divided into different types due to the lifestyles of individuals and societies or environmental effects. Among these types of international migration, one of the prominent types in recent years is international marriage migration. Antalya is an important center for international marriages in Turkey. The fact that Antalya is home to different cultural structures makes it easier for such mixed family structures to adapt to the society. In this study, it is aimed to determine the general appearance of Russian/Turkish mixed family structures living in Antalya, daily life practices, cultural similarities and differences, and how the roles of men and women in the family are. In the study, descriptive analysis, one of the qualitative analysis methods, is used. In-depth interviews were conducted with the people participating in the research. 14 people, 7 Turkish men and 7 Russian women, participated in the research. It has been understood that in the establishment of Russian/Turkish mixed family structures, the logic of the individuals as well as their emotions predominate. It has been understood that the harmony between spouses is effective in the continuity of the family. Although individuals are brought up in different cultures, they do not act with prejudice against the cultural structure of their spouses. Responsibilities in the family are shared according to the competency of the spouses. In Russian/Turkish mixed family structures, women draw a strong profile in terms of caring for children and general responsibility of the house. While there are differences in the lives of Russian and Turkish family structures, there are also similarities. The phenomenon of marriage is a very important structure in the establishment of the family in both cultures.