Miyofasiyal ağrı sendromu tedavisinde tetik nokta enjeksiyonu ve kinezyolojik bantlama yöntemlerinin etkinlikleri
Effectiveness of trigger point injection and kinesiological taping methods in the treatment of myofacial pain syndrome
- Tez No: 811448
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIN SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kinezyolojik bantlama, myofasiyal ağrı sendromu, lidokain enjeksiyonu, yaşam kalitesi, depresyon, ağrı eşiği, ağrı, eklem hareket açıklığı
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Myofasiyal ağrı sendromu (MAS) tetik noktalarla karakterize, kronik kas iskelet ağrılarının en sık nedenlerinden biri olup ciddi fonksiyon ve iş gücü kaybı ile sonuçlanabilir. Tetik noktaları inaktive etmek ve ağrıyı azaltmak amacıyla birçok tedavi yaklaşımı mevcut olup hangisinin en etkili olduğu konusunda herhangi bir netlik yoktur. Prospektif randomize çalışmamızda tetik nokta lidokain enjeksiyonu ile kinezyolojik bantlamanın etkiniklerini ve birbiri üzerine üstünlüklerinin olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Çalışmamıza trapezius ve/veya rhomboid kaslarında tetik noktası olan 75 hastayı dahil ettik. Hastaları enjeksiyon (n=30) ve bantlama grubu (n=45) olarak 2 gruba ayırdık. Enjeksiyon grubuna (n=30) tek seans %2'lik lidokain enjeksiyonu, bantlama grubuna ise hasta üzerinde 3 gün kalacak şekilde tek seans kinezyolojik bantlama uyguladık. Tüm hastalara ev egzersiz programı verildi ve çalışma periodu boyunca takip edildi. Hastalar aktif servikal hareket açıklıkları (aROM) ölçümleri, istirahat, gece, hareketle ağrı şikayeti VAS (0-100 mm) skorları, tetik nokta ağrı eşik değerleri, SF-36 ve Beck Depresyon skorları ile değerlendirildi. Tüm sonuçlar uygulama öncesi ve uygulama sonrası 30. gün değerlendirildi. Ayrıca aROM, VAS, ve ağrı eşik ölçümleri 3, 7 ve 14. günlerde; SF-36 skorlar 7 ve 14. günlerde de değerlendirildi. Tedavi sonrası değerlendirmelerde her iki grupta da benzer olup aROM, tetik nokta ağrı eşik değeri, SF-36 skorlarında yükselme, ağrı ve Beck Depresyon Ölçeği skorlarında düşme saptandı. Her iki grupta da bazı tetik nokta ağrı eşik değerleri ile 14. gündeki fiziksel fonksiyon skoru haricinde, etkinlik 3. gün başlayıp 30. güne kadar devam etmektedir. MAS tedavisinde tetik nokta enjeksiyonu ve kinezyolojik bantlama tedavi seçenekleri arasında yer alabilir.
Özet (Çeviri)
Myofascial pain syndrome (MPS) is one of the most common causes of chronic musculoskeletal pain, characterized by trigger points and related with considerable disability, disfunction, and financial loss. There are various treatment strategies to inactivate trigger points and relief the pain but it's not clear which is most effective. The aim of this prospective, randomised study was to determine and compare the efficacy of lidocaine injection and kinesiotaping in the treatment of MPS. We included 75 patients who had trigger points in trapezius and/or rhomboid muscles. The patients were randomly assigned to injection or taping group. While injection group was treated with 2% local anaesthetic substance (lidocaine) (n=30) at once time, taping group was treated with kinesiotape (n=45) for 3 days. All patients were assigned to do home exercise programme during the study period. We evaluated the patients with active cervical range of motion (aROM), visual analog scale (0-100 mm) (VAS) for pain, pain pressure threshold (PPT), SF-36 and Beck Depression Inventory (BDI) on the study period. All outcome measures were assessed at baseline and 30. day after application. aROM, pain and PPT were assessed also at 3, 7, 14. day after application. SF-36 were assessed also at 7, 14. day after application.