Bazı echinops türlerinin anti-elastaz ve anti-kollajenaz enzim aktivitelerinin belirlenmesi
Determination of anti-elastase and anti-collagenase enzyme activities of some echinops species
- Tez No: 811452
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM VURAL, DOÇ. DR. HANDAN ŞAPCI SELAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Asteraceae, Echinops, Elastaz, Kollajenaz, Antienzim, GS-MS, Asteraceae, Echinops, Elastase, Collagenase, Antienzyme, GC-MS
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Botanik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Asteraceae (Compositae/Papatyagiller) familyası dünyada yaklaĢık olarak 1000 cins ve 50.000' den fazla türü bulunmaktadır. Türkiye'de ise 138 cins ve 1156'dan fazla türle temsil edilmektedir. Echinops cinsi ülkemizde 28 takson ile temsil edilmektedir ve geniĢ bir yayılıĢa sahiptir. Bu çalıĢmada, ülkemizde doğal yayılıĢ gösteren Echinops dumanii, Echinops mersinensis, Echinops orientalis ve Echinops spinosissimus subsp. bithynicus taksonlarının antienzim aktiviteleri belirlenmeye çalıĢılmıĢtır. Echinops dumanii ve Echinops mersinensis endemik taksonlar olup, çalıĢmamızda taksonlara ait örneklerin kök, gövde-yaprak ve çiçek kısımları ile su ve metanol çözücüleri kullanılarak ekstraksiyonları elde edilmiĢtir. Takson örneklerine ait ekstrelerin antienzim aktivitelerinin belirlenmesinde elastaz ve kollajenaz testi yöntemi kullanılmıĢtır. Elde edilen bulgular sulu ekstrelerde verimlilik oranlarının yüksek olduğunu göstermiĢtir. Metanol ekstrelerinden elde edilen bulgularda anlamlı sonuçlar belirlenmiĢtir. Yaptığımız çalıĢmada taksonlara ait örneklerin ekstre içeriğinde bulunan moleküllerin belirlenmesi ve elde ettiğimiz sonuçları desteklemesi için GS-MS analizi de yapılmıĢtır. GS-MS analizi sonucunda taksonlarda elastaz ve kollajenaz etkileri ile beraber anti-inflamatuar, antifungal, antiseptik, sitotoksik, bakterisidal, antivirüs, antidiyabetik, antikanser, anksiyolitik ve terapötik etkilerinin olduğu belirlenmiĢtir. Sonuç olarak, Echinops dumanii, Echinops mersinensis, Echinops orientalis ve Echinops spinosissimus subsp. bithynicus taksonlarına ait ekstraktların antienzim aktivitesi bakımından değerlendirildiğinde bitki ekstrelerinin elastaz ve kollajenaz üzerinde yüksek inhibitör etkilerine sahip oldukları belirlenmiĢtir.
Özet (Çeviri)
The Asteraceae (Compositae/Daisy) family comprises approximately 1,000 genera and over 50,000 species worldwide. In Turkey, it is represented by 138 genera and more than 1,156 species. The Echinops genus is widely distributed in the country, with 28 taxa identified. This study aimed to determine the antienzyme activities of Echinops dumanii, Echinops mersinensis, Echinops orientalis, and Echinops spinosissimus subsp. bithynicus, which are naturally distributed in Turkey. Echinops dumanii and Echinops mersinensis are endemic taxa, and their roots, stems-leaves, and flower parts were extracted using water and methanol solvents. Elastase and collagenase test methods were employed to investigate the antienzyme activities of the extracts. The results indicated higher yields in aqueous extracts, while significant findings were observed in methanol extracts. To identify the molecules present in the extracts and support our results, GC-MS analysis was performed. The analysis revealed that the taxa exhibited elastase and collagenase effects, along with anti-inflammatory, antifungal, antiseptic, cytotoxic, bactericidal, antiviral, antidiabetic, anticancer, anxiolytic, and therapeutic effects. In conclusion, extracts from Echinops dumanii, Echinops mersinensis, Echinops orientalis, and Echinops spinosissimus subsp. bithynicus demonstrated high inhibitory effects on elastase and collagenase, indicating their potential as natural inhibitors for these enzymes