Elit sporcularda toplu ve topsuz yo-yo aralıklı toparlanma seviye 1 test sonuçlarının incelenmesi
Examination of YO-YO intermittent recovery level 1 test results with and without a ball in elite athletes
  1. Tez No: 811468
  2. Yazar: LEVENT YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYED HOUTAN SHAHIDI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, YO-YO IR-1, VO2max, Soccer, YO-YO IR-1, VO2max
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 37
Özet
Bir futbol maçı, kısa toparlanma periyotları ile aralıklı yüksek yoğunluklu çabalarla karakterize edilir ve bu nedenle oyuncuların koşu performansı, aerobik yeteneklerine büyük ölçüde bağlıdır. Ek olarak, aerobik dayanıklılığı daha yüksek olan oyuncular, oyun sırasında daha fazla sayıda sprint gerçekleştirebilir ve daha uzun mesafeler kat edebilir. Örneğin, yüksek düzeyde aerobik uygunluk, yüksek bir çalışma oranını sürdürmeye yardımcı olur ve oyun sırasında kısa, aralıklı yüksek yoğunluklu çabalar arasında hızlı toparlanmaya yardımcı olur. VO2max tahmini için en yaygın saha testi Yo-Yo Aralıklı Toparlanma Testi Seviye 1'dir (Yo-Yo IR1). Bu test sırasında oyuncular, futbolun hareket düzenine benzeyen bir hareketle ileri geri koşarlar. YoYo IR1 testi, futbolcularda laboratuvar koşullarında doğrudan ölçülen VİO2max ile karşılaştırıldığında yüksek doğruluk ve tekrarlanabilirlik sunar. Yo-Yo IR1 testi, sık sık burulma, dönme ve hızdaki değişikliklerle birlikte değişken hızda koşmayı içerdiğinden yaygın olarak kullanılmasına rağmen, diğer testler kadar futbolun doğasına yakın değildir. Bununla birlikte, futbolcuların aerobik dayanıklılığının değerlendirilmesine yönelik ana eleştiri, kullanılan testlerin futbolda yapılan aktiviteleri taklit etmemesidir (yani, futbol maçında, oyuncunun topla koştuğu 90 dakikanın tamamı). Chamari et al. 2005, futbolcular üzerinde laboratuvar ve saha (top ile) aerobik testleri ile ilgili bir makale yayınladı. İlginç bir şekilde, laboratuvar aerobik testi ve topla saha aerobik testinin pozitif bir korelasyona sahip olduğunu göstermişlerdir. Daha sonra yazarlar, topla yapılan aerobik testin daha güvenilir ve antrenörler ve futbol sporcuları için daha kolay çaba sarf etmesinden bahseder. Böylece, topla yapılan Yo-Yo IR1 testinde aerobik dayanıklılığın değerlendirilmesi, aerobik değerlendirmenin özgüllüğünü artıracak ve antrenman yoluyla futbol antrenmanının reçetesini ve izlenmesini optimize edecektir.
Özet (Çeviri)
football match is characterized by intermittent high-intensity efforts with short recovery periods, and therefore the running performance of players is highly dependent on their aerobic abilities. Additionally, players with higher aerobic endurance are able to perform a greater number of sprints and cover longer distances during play. For example, a high level of aerobic fitness helps maintain a high work rate and aids in quick recovery between short, intermittent high-intensity efforts during play. The most common field test for VO2max prediction is the Yo-Yo Intermittent Recovery Test Level 1 (Yo-Yo IR1). During this test, players run back and forth in a motion that resembles the movement pattern of football. The Yo-Yo IR1 test offers high accuracy and reproducibility compared to VIO2max, which is measured directly in football players under laboratory conditions. Although the YoYo IR1 test is widely used as it involves running at variable speed along with frequent torsion, rotation, and changes in speed, it is not as close to the nature of football as other tests. However, the main criticism of the assessment of aerobic endurance of football players is that the tests used do not mimic the activities performed in football (i.e., in a football match, the entire 90 minutes that the player runs with the ball). Chamari et al. 2005 published an article on laboratory and field (with ball) aerobic tests on football players. Interestingly, they showed that laboratory aerobic testing and ball-to-field aerobic testing had a positive correlation. Later, the authors mention that aerobic testing with the ball is more reliable and easier for coaches and soccer athletes to make. Thus, the assessment of aerobic endurance in the Yo-Yo IR1 test with the ball will increase the specificity of the aerobic assessment and optimize the prescription and monitoring of soccer training through training.