Yetişkin bireylerin benlik ayrımlaşması ve otantiklik düzeylerinin flört şiddetine yönelik tutumlarına etkisinin incelenmesi
The differentiation of self and authencity degree as a predictors of attitudes towards to dating abuse in adults
  1. Tez No: 811553
  2. Yazar: SELEN TOKSAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA NAZ DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Flört şiddetine yönelik tutum, benlik ayrımlaşması, otantiklik, Attitude towards dating violence, differentiation of self, authenticity
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırmada, kadın ve erkeklerin flört şiddetine yönelik tutum farklılıkları benlik ayrımlaşması ve otantiklik üzerinden incelenmek istenmiştir. Araştırmada katılımcılar 18 ile 61 yaşları arasında ve hayatında en az bir kez flört deneyimi yaşamış kişilerden oluşmuştur ve kolayda örneklem yolu ile seçilmiştir. Katılımcıların 285'i kadın, 109'u erkektir. Araştırmanın verilerinin toplanmasında Sosyodemografik Bilgi Formu, Flörtte Şiddete Yönelik Tutum Ölçekleri (FŞYTÖ), Benlik Ayrımlaşması Ölçeği (BAÖ), Otantiklik Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma bulguları kadın ve erkek gruplarında ayrı ayrı sunulmuştur. Korelasyon analizi sonuçlarına göre erkek grubunda flörtte uyguladıkları psikolojik şiddete yönelik tutum ile genel benlik ayrımlaşması, ben pozisyonu, duygusal kopma ve başkalarına bağımlılık arasında negatif yönde; otantikliğin dış etkiyi kabullenme alt boyutu ile pozitif, otantik yaşam alt boyutu ile negatif yönde ilişki bulunmuştur. Erkeklerin fiziksel şiddete yönelik tutumlarında aynı sonuçlara ulaşılmış; yalnızca ben pozisyonu ile anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Kadınlarda flörtte uyguladıkları psikolojik şiddete yönelik tutum ile benlik ayrımlaşmasının, erkeklerde anlamlı çıkmayan, duygusal tepkisellik alt boyutunun ilişkili çıkması fark yaratmıştır. Otantiklikte kendine yabancılaşma ve dış etkiyi kabullenme arttıkça kadınlarda uyguladıkları psikolojik şiddete yönelik kabulünün arttığı görülmüştür. Kadınlarda uyguladıkları fiziksel şiddete yönelik tutumda benlik ayrımlaşmasının ben pozisyonu alt boyutu hariç negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur; otantiklikte ise dış etkiyi kabullenme ile pozitif, otantik yaşam ile negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Regresyon analizleri sonuçlarında; uygulanan psikolojik şiddete yönelik tutumu erkeklerde benlik ayrımlaşmasının başkalarına bağımlılık alt boyutunun kadınlarda ise duygusal tepkisellik alt boyutunun açıklayıcılığı bulunmuştur. Otantikliğin ise dış etkiyi kabullenme boyutu erkeklerin uyguladıkları psikolojik şiddete yönelik tutumda, kendine yabancılaşma boyutu kadınların uyguladıkları psikolojik şiddete yönelik tutumda açıklayıcı role sahiptir. Hem erkek hem kadınların flörtte uyguladıkları fiziksel şiddete yönelik tutumu yordamada en güçlü etki; benlik ayrımlaşmasının duygusal kopma alt boyutu, otantikliğin ise dış etkiyi kabullenme alt boyutunda görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the differences in attitudes of women and men towards dating violence through self-differentiation and authenticity. In the study, participants' ages are between 18 and 61 and they were selected by easy sampling from people who had at least one dating experience in their life. 285 of the participants were female and 109 were male. Sociodemographic Information Form, Attitude Scales Towards Dating Violence (FSYTS), Self-Discrimination Scale (BAI), Authenticity Scale were used to collect the data of the study. Study findings are presented separately in male and female groups. According to the results of the correlation analysis, in the male group, there was a negative relationship between the attitude towards psychological violence in dating and general self-differentiation, ego position, emotional disconnection and dependence on others; a positive correlation was found with the acceptance of external influence sub-dimension of authenticity and a negative relationship with the authentic life sub-dimension. The same results were obtained in men's attitudes towards physical violence, except the absence of significant relationship ego position. In female group, it made a difference that the relationship between women's attitude towards psychological violence and self-differentiation's sub-dimension of emotional reactivity is significant which was not significant in men. In authenticity, increase in self-alienation and acceptance of external influence increases women's acceptance of psychological violence. In women's attitudes toward physical violence, significant negative relationships were found with self-differentiation except the ego position sub-dimension. Lastly, there was found positive relationship with accepting external influence, and a negative relationship was found with authentic life between women's attitudes toward physical violence. In the results of regression analysis, it was found that dependence on others in men and emotional reactivity in women were explanatory about attitudes towards psychological violence. On the other hand, the dimension of accepting external influence of authenticity has an explanatory role in the attitude towards psychological violence perpetrated by men, while the dimension of self-alienation has an explanatory role in the attitude towards psychological violence perpetrated by women. Emotional disconnection sub-dimension of self-differentiation and accepting external influence sub-dimension of authenticity have strongest effect in predicting both men and women's the attitudes toward physical violence in dating.