Toplam kalite yönetimi uygulamaları ile personel güçlendirmenin örgütsel bağlılık üzerindeki etkisi: Bir perakende şirketinde araştırma
The effect of total quality management practices and staff empowerment on organizational commitment: Research in a retail company
- Tez No: 811563
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT ADİL SALEPÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Personel güçlendirme, Örgütsel bağlılık, Total Quality Management, Staff empowerment, Organizational commitment
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Artan teknolojik gelişmelere paralel olarak hız kazanan küreselleşme, sektörel pazarlarda uluslararası rekabeti beraberinde getirmiştir. İşletmelerin rekabet gücünü kazanmasında, bu gücü korumada ve arttırmada en önemli kaynağı olan insan, işletmeleri bu kaynağı daha da güçlendirmeye ve bünyesinde tutmaya yönlendirmektedir. İşletmelerin insan kaynağını güçlendirerek bağlılık duygusunu geliştiren yönetim şekillerinden en önemlisi olarak Toplam Kalite Yönetimi (TKY) karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma ile perakende sektöründe Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamaları ile personelin güçlendirilmesinin örgütsel bağlılığa etkisi ile Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamalarının personel güçlendirmeye etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Perakende sektörü, rekabetin yoğun olarak yaşandığı ve çalışan devir hızının fazla olduğu bir sektördür. Bu yüzden araştırmanın amacına uygun olarak perakende sektörünün seçilmesine karar verilmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi tercih edilmiştir. Eylül 2022 ve Ocak 2023 tarihleri arasında İstanbul ilinde perakende sektöründeki bir şirketin çalışanları ile anket araştırması yapılmıştır. Anket sorularının ilk bölümü demografik sorulardan oluşurken ikinci bölüm“Toplam Kalite Yönetimi Uygulamaları Ölçeği”,“Personel Güçlendirme Ölçeği”ve“Örgütsel Bağlılık Ölçeği”'nden oluşturulmuştur. Anket sorularının yanıtlanmasında 5'li likert ölçeği kullanılmıştır. Çalışmamızda öncelikli olarak araştırmanın da gerçekleştirildiği dünyada ve Türkiye'de perakende sektöründen bahsedilmiş, ardından araştırmanın da konusunu oluşturan Toplam Kalite Yönetimi (TKY), personel güçlendirme ve örgütsel bağlılık kavramlarına yer verilmiştir. Ardından perakende sektöründe yer alan bir şirket çalışanları ile gerçekleştirilen anket araştırmasının verileri analiz edilmiştir. Verilerin analizi sonucunda; Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamalarının örgütsel bağlılığa etkisinin olmadığı sonucuna varılmış, personel güçlendirmenin alt boyutlarından yalnıza yeterlilik alt boyutunun örgütsel bağlılığın alt boyutlarından devam bağlılığına etkisi tespit edilmiştir. Toplam Kalite Yönetimi (TKY) uygulamalarının ise personel güçlendirmeye etkisini tespit edebilmek için anlamlı bir veri elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
Globalization, which has accelerated in parallel with increasing technological developments, has brought international competition in sectoral markets. Human, which is the most important resource for businesses to gain competitive power, to protect and increase this power, directs businesses to further strengthen and retain this resource. Total Quality Management (TQM) is the most important form of management that improves the sense of commitment by strengthening the human resources of the enterprises. In this study, it is aimed to determine the effect of Total Quality Management (TQM) practices and personnel empowerment on organizational commitment and the effect of Total Quality Management (TQM) practices on personnel empowerment in the retail sector. The retail sector is a sector where competition is intense and employee turnover is high. Therefore, it was decided to choose the retail sector in accordance with the purpose of the research. Quantitative research method was preferred in the study. A survey was conducted with the employees of a company in the retail sector in Istanbul between September 2022 and January 2023. While the first part of the questionnaire consists of demographic questions, the second part consists of“Total Quality Management Practices Scale”,“Personnel Empowerment Scale”and“Organizational Commitment Scale”. A 5-point Likert scale was used to answer the survey questions. In our study, the retail sector in the world and in Turkey, where it is envisaged as a study and carried out, was not mentioned, and the next effect, the negative composition Total Quality Management (TQM), personal external and external factors were included. The data of the survey research conducted with a company user in the next retail sector were analyzed. As a result of the analysis of the data; It has been determined that Total Quality Management (TQM) practices do not have a negative effect on commitment, and that it has an effect on continuance commitment, one of the sub-dimensions of personal attraction, but only the sub-dimensions of commitment to excellence. No data could be obtained to determine Total Quality Management (TQM) practices for personal restrictions.