İbn Kudâme'nin el-Muğnî adlı eserinde nezir ve edası (Diğer mezheplerle mukayeseli)
النذور وإيفاؤها في كتاب المغني لابن قدامة دراسة فقهية مقارنة
  1. Tez No: 811700
  2. Yazar: ZAID SAADI ABDULLAH ABDULLAH
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. Mehmet Ali AYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Fıkıh, Mukayeseli Fıkıh, Nezir, Yemin, İbn Kudâme, el-Muğnî, Comparative Jurisprudence، Vows، Oaths، Ibn Qudamah al-Maqdisi، al-Mughni
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmada İbn Kudâme'nin (ö. 620/1223) el-Muğnî isimli eserinde nezir ve ifası incelenmiştir. İbn Kudâme, dönemin en önemli fakihlerinden kabul edilmektedir. Onun yazmış olduğu eser, Hanbelî mezhebi yanı sıra Malikî, Hanefi ve Şâfiî'nin görüşleri ile Evzâî ve Ebû Ubeyd gibi dört mezhep arasında yer almayan diğer fakihlerin de görüşlerini ele alan karşılaştırmalı fıkıh hüviyetindedir. Müellif, Hırakî'nin eserini şerh ederek meseleleri detaylandırmıştır. Önce meseleler tespit edilmiş sonra da konuyla ilgili görüşler ve deliller ele alınmış; Kur'ân, sünnet, icmâ, kıyas ve diğer şer'î delillere dayanarak doğru görülen görüş tercih edilmiştir. Çalışmada müellifin hayatı ve ilmi yönü hakkında da bilgi verilmiştir. Nezir ve ifasıyla ilgili bilgilerin toplanması، konuyla ilgili görüşlerin kıyaslanıp analiz edilmesi ve sahîh olan görüşün tercih edilmesinde analitik metot tercih edilmiştir. Araştırmada ulaşılan sonuçlardan önemlileri şunlardır: İbn Kudâme el-Makdisî meseleleri ele alırken sadece nakille yetinmemiş; delilleri dikkate alara yer yer tercihler yapmıştır. Çoğu zaman tercihleri Hanbelî mezhebine uygun olsa da zaman zaman sahîh olan delile uygun farklı görüşleri tercih etmiştir. Makdisî'nin nezir konusuyla ilgili en önemli görüşü masiyet konularında nezirde bulunmanın caiz olmadığına dair icmâ olduğunu söylemesi ve adak dahil olmak üzere kurban etlerinden yemenin caiz olduğunu belirtmesidir. Müellifin derin fıkıh bilgisi birçok konuyu ele alırken kendisini hissettirmektedir. O, sadece Hanbelîlerin görüşlerini değil, konuyla ilgili diğer fakihlerin görüşlerini de ele almış Şâfiî'nin eski ve yeni XII görüşlerine değinmiştir. Eser ümmetin beğenisini kazanmış; kendisinden sonra gelen müellifler onun görülerine itimat etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study deals with the issue of vows and their fulfillment in the book AlMughni by Ibn Qudamah Al-Maqdisi (d. 620 AH)، and the importance of this topic comes from the scholarly status of the author، as he is considered one of the great Hanbali scholars of his era، and the scientific value of his book is that it is a diverse comparative encyclopedia of jurisprudence that includes، in addition to the opinions of the Hanbalis، the doctrines of other scholars، such as the Hanafi، Maliki، and Shafi'i schools of the four schools، and others، such as Al-Awza'i and Abu Ubaid. The author summarized the book of Al-Kharqi، His method was distinguished by good presentation and organization، so he presents the issue first، then the sayings and their evidence with directing these sayings، and chooses from them what he deems closest to the correct evidence، relying on that on the Qur'an، Sunnah، consensus، analogy، reasonable and other evidences of the Sharia. The study followed the descriptive-historical approach when translating the author، presenting his biographical and scholarly biography and defining his book، and the descriptive analytical comparative approach when collecting the theoretical framework about vow and fulfilling it in the book of al-Mughni، analyzing jurisprudential opinions and sayings، comparing them and deducing the most correct. The most important conclusions of this study were az follows: Al-Maqdisi was not only a narrator، but he relied on the soundest evidence، although he often preferred the Hanbali school of thought، and sometimes he did not tend to confirm an opinion when the evidence was not clear. His most important jurisprudential views on the issue of vows were that he conveyed the consensus on the impermissibility of vowing to disobey، and he also sees the permissibility of eating from the meat of the sacrifice even if it is a vow. The book also XIII discussed many issues، and the author's ingenuity in comparative jurisprudence appeared through his extensive knowledge of most schools of jurisprudence، even other schools such as the Shafi'i school of thought in the new and the old. Something، which indicates a clear indication of his wide culture، breadth of knowledge، and his leadership.