Yoğun bakım hastalarında farklı enteral beslenme yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of different enteral nutrition methods in ICU patients
  1. Tez No: 811728
  2. Yazar: MUSTAFA TAYYAR YERLİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN YAMAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun Bakım Ünitesi, enteral beslenme, döngüsel beslenme, aralıklı beslenme, kan şekeri ölçümü, gastrik rezidüel volum, Intensive Care Unit, enteral feeding, cyclic feeding, intermittent feeding, blood glucose measurement, gastric residual volume
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET YOĞUN BAKIM HASTALARINDA FARKLI ENTERAL BESLENME YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Giriş ve Amaç:Yoğun bakım ünitelerinde izlenen hastalara uygulanan beslenme yöntemlerinin en az ilaç tedavileri kadar önemli olduğu bilinmektedir. Yeterli düzeyde beslenen hastalarda yara iyileşmesinin düzeldiği, immün yeterliliğin geri kazanıldığı, yeterli düzeyde beslenemeyen olgularda ise morbidite ve mortalite hızlarının arttığı gösterilmiştir. Beslenme desteği kararı alınan yoğun bakım hastalarının kalori gereksinimlerinin hesaplanması ve desteğin hangi yolla verileceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Çalışmamızda; Yoğun bakım ünitelerinde izlenen hastalara uygulanan enteral beslenme yöntemlerinin(sürekli veya döngüsel beslenme) gastrik rezidüleri, abdominal distansiyon ile diyare oluşturma sıklığı, pulmoner aspirasyon riski ve kan şekeri regülasyonu açısından farklarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntemler: Çalışmamız kör olmayan, tek merkezli, kontrollü randomize, gözlemsel prospektif bir çalışma olup, 15 Kasım 2022 – 15 Haziran 2023 tarihleri arasında Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesinde sadece enteral yolla beslenen ve yatarak tedavi görmekte olan 50 hasta üzerinde yapılmıştır. Hastaların yarısı döngüsel yarısı da aralıklı beslenme yoluyla beslendi.Üç gün boyunca döngüsel ve aralıklı besleme yöntemi ile beslenen hastaların günde altı kere kan glukozu takipleri yapıldı ve not edildi. Çalışmaya >18 yaş, gebe olmayan, en az üç gün yoğun bakım ünitesinde kalan, beyin ölümü gerçekleşmemiş, diyabetin akut komplikasyonları (diyabetik ketoasidoz, hipoglisemi) olmayan hastalar dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar pulmoner aspirasyon riski, abdominal distansiyon ve diyare gelişme açısından da değerlendirildi. Bu durumlarla karşılaşılması halinde hastalar not edilerek, kan şekeri regülasyonu değerlendirilmesinden çıkarıldı. Böylece hem kan şekeri regülasyonu açısından değerlendirme daha efektif yapıldı hem de her iki beslenme türünün gastrik rezidü volümü, abdominal distansiyon, aspirasyon riski ve diyare oluşturma sıklığı açısından aralarındaki farklar araştırılmış oldu. Bulgular:Çalışmaya dahil edilen tüm hastaların yaş ortalaması (72,1±14,4) idi. Döngüsel beslenme grubunun yaş ortalaması (72,52± 17,7) iken, aralıklı beslenme grubunun (71,5±10,45) idi. Hastaların %58'i kadın ve %74'ü 65 yaş üstü bireylerden oluşmaktaydı. Hastaların yoğun bakıma yatış nedenleri arasında ilk sıralarda solunum yetmezliği (%34) ve akut böbrek yetmezliği (%32) yer almaktadır. Çalışmaya yer alan hastaların %74'ünde hipertansiyon eşlik etmektedir. APACHE-2 Skoru, VKİ (Vücut Kitle İndeksi) , günlük kalori ihtiyacı, CRP, lökosit sayımı, HbA1c ve albümin değerleri arasında her iki grupta da anlamlı bir farklılık saptanmadı ve tüm değerlerde normallik testi p değeri 0,05' in saptandı. 3 günlük kan şekeri ortalaması ile günün belli saatlerinde ölçülen kan şekerleri ölçümlerinde de her iki grup arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı. Sonuç: Çalışmamızda İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi görmekte olan ve enteral beslenme alan 50 hastaya uygulanan beslenme stratejilerinin (döngüsel ve aralıklı besleme) KŞ regülasyonu, GRV (Gastrik Rezidüel Volüm) ve komplikasyon oranları yönünden farkları karşılaştırılmıştır. Döngüsel ve aralıklı besleme yöntemleri arasında araştırılan tüm parametreler yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF DIFFERENT ENTERAL NUTRITION METHODS IN ICU PATIENTS Objective:It is known that nutrition methods applied to patients followed in intensive care units are at least as important as drug treatments. It has been shown that wound healing improves in patients who are fed adequately, immune sufficiency is restored, and morbidity and mortality rates increase in patients who are not fed adequately. It is necessary to calculate the caloric needs of intensive care patients for whom nutritional support is taken, and to determine how the support will be given. In our study; It is aimed to determine the differences of enteral nutrition methods (continuous or cyclic feeding) applied to patients followed in intensive care units in terms of gastric residues, frequency of abdominal distension and diarrhea, pulmonary aspiration risk and blood sugar regulation. Materials and Methods:Our study is a non-blind, single-center, controlled, randomized, observational prospective study, and it was conducted on 50 patients who were only enterally fed and were hospitalized in the Internal Medicine Intensive Care Unit of Kütahya Evliya Çelebi Training and Research Hospital between 15 November 2022 and 15 June 2023. Half of the patients were fed cyclically and half were fed by intermittent feeding. Six times a day, blood glucose follow-ups of the patients fed with cyclic and intermittent feeding method for three days were performed and noted. Patients aged >18 years, non-pregnant, staying in the intensive care unit for at least three days, without brain death, without acute complications of diabetes (diabetic ketoacidosis, hypoglycemia) were included in the study. The patients included in the study were also evaluated in terms of the risk of pulmonary aspiration, abdominal distension, and diarrhea. If these conditions were encountered, the patients were noted and excluded from the evaluation of blood sugar regulation. Thus, both the evaluation in terms of blood sugar regulation was made more effective and the differences between the two types of nutrition in terms of gastric residual volume, abdominal distention, aspiration risk and frequency of diarrhea were investigated. Results:The mean age of all patients included in the study was (72.1 ± 14.4). The mean age of the cyclic feeding group was (72.52±17.7), while it was (71.5±10.45) in the intermittent feeding group. Of the patients, 58% were women and 74% were individuals over the age of 65. Respiratory failure (34%) and acute kidney failure (32%) are among the leading causes of admission to the intensive care unit. Hypertension accompanies 74% of the patients included in the study. There was no significant difference between APACHE-2 Score, BMI (Body Mass Index), daily calorie requirement, CRP, leukocyte count, HbA1c and albumin values in both groups, and the normality test p value was found to be 0.05 in all values. There was no significant difference between the two groups in the 3-day blood glucose average and the blood glucose measurements measured at certain times of the day. Conclusion:In our study, the Differences in BG regulation, GRV and Control Rates of 50 Density Nutrition Measures (Cyclic and Intermittent Feeding) that are under Provision in the Internal Diseases Intensive Care Unit and those who received Enteral Nutrition were compared. No directive was identified through all the intermittent transitions investigated between the cyclic and intermittent input methods.