Yetişkin bireylerin dini yönelim düzeylerinin toplumsal cinsiyet algısına olan etkisi: Nevşehir örneği
The effect of adults religious orientation levels on perception of gender: The sample of Nevşehir
- Tez No: 811744
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HULUSİ YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din, Cinsiyet, Dini Yönelim, Toplumsal Cinsiyet, Religion, Gender, Religious Orientation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmanın amacı yetişkin bireylerin dini yönelimlerinin toplumsal cinsiyet algılarına olan etkisini belirlemektedir. Bu amaç doğrultusunda Nevşehir ilinde ikamet eden 405 kişiye ulaşılmış ve katılımcılara Altınova ve Duyan (2013) tarafından geliştirilen“Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği”ile Türkçe uyarlaması Cirhinlioğlu (2006) tarafından yapılan“Dini Yönelim Ölçeği”uygulanmıştır. Ölçeklerden elde edilen verilernSpss 22.0 programı ile analiz edilmiş ve analizlerde parametrik olmayan testlerin kullanılmasına karar verilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemleri arasında yer alan ilişkisel tarama modeli tercih edilmiştir. Araştırma sonucuna göre katılımcıların toplumsal cinsiyet algıları ile cinsiyetleri ve meslekleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Aynı zamanda katılımcıların dini yönelim düzeyleri ile medeni durumları, yaşları, meslekleri, dini bilgi düzeyleri ve dindar olma durumları arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bunlarla birlikte katılımcıların dini yönelim düzeylerinin ve alt boyutlarından olan sosyal dini yönelimin toplumsal cinsiyet üzerinde anlamlı bir etkisinin olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda toplumsal konu üzerinde etki olacağı düşünülen durumlar hakkında önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study determines the impact of there ligious orientation of adult individuals on gender perceptions. For this purpose, 405 residents of Nevşehir province werereachedand the participants wereapplied the“Gender Perception Scale”developed by Altinova and Duyan (2013) and the“Religious Orientation Scale”made by the Turkish adaptation Cirhinlioglu (2006). The data obtained from the scaleswereanalyzed with the Spss 22.0 program and it was decided tousenon -parametrictests in the analysis. In the study, there lationshipalscreening model, which is among the quantitativere search methods, was preferred. According to there sults of the study, a significant difference was found between the gender perceptions of the participants and their gender and occupation. At the same time, a significant difference was found between participants' levels of religious orientation and marital status, age, occupation, level of religious know led geander religious status. How ever, it was determined that the social religious orientation, which is one of there ligious orientation level sandsub dimensions of the participants, has a significant effect on gender. In line with the finding sobtained as a result of there search, suggestions were made a bout the situations that are thought to have an impact on the socialissue.