Mevdudi'nin İslami devlet anlayışının eleştirel bir değerlendirmesi
A critical evaluation of Mawdudi's understanding of Islamic state
- Tez No: 811849
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: İslamcılık, İslami Devlet, Mevdudi Şeriat, Demokrasi, Islamism, Islamic State, Mawdudi, Sharia, Democracy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
İslamcılığın doğuşundan bugüne değin İslami Devlet fikrine dair farklı yorumlar yapılmıştır. Onun aslında ne olduğundan, Müslümanlar için ne ifade ettiğine kadar çeşitli alanlarda görüşler dile getirilmiştir. Bu çalışmada Mevdudi'nin İslami devlet düşüncesi Abdülvehhab el Efendi ve Raşid el Gannuşi'nin fikirleriyle karşılaştırılarak eleştirel bir değerlendirme yapılmıştır. Mevdudi'nin temsil ettiği ana akım İslam siyaset düşüncesiyle, bu düşünceye eleştirel yaklaşıp demokrasi ve sivil toplum örgütü vurgusu yapan Efendi ve Gannuşi'nin fikirleri tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
From the birth of Islamism to the present, different interpretations have been made about the idea of the Islamic State. The opinions on this issue have been expressed in various fields, from what it actually is to what it means for Muslims. In this study, Mawdudi's Islamic State ideas were critically examined by comparing his ideas with Abdulvahhab Al Afandy and Rashid Al Ghannoushi's ideas. Besides, mainstream Islamic political thought represented by Mawdudi, was discussed with Afandy and Ghannoushi's thoughts that emphasize democracy and non governmental organisation by considering their critical stance towards Mawdudi's Islamic State notion.