Çevre geri dönüşüm ve sürdürülebilirlik konularında sanatın rolü
Social responsibility of art in environment recycling and sustainability
- Tez No: 811856
- Danışmanlar: DOÇ. HANİFE NERİS YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Tüketim, Atık, Plastik, Geri dönüşüm, Sürdürülebilirlik, Sanat, Seramik, Consumption, Waste, Plastic, Recycling, Art, Sustainability, Ceramics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Sanayileşme ve nüfus artışı ile birlikte artan tüketimin çevre sorunlarına neden olduğu görülür. Çevre sorunlarının nedenlerinden biri olan plastiğin icadı ve yaygın kullanımı ile atık sorunu daha ciddi bir boyuta evrilmiştir. Plastik kullanımıyla birlikte çevre sorunlarının ulaştığı bu travmatik boyut çevre bilincinin uyanmasına sebep olmuş, sanatçılar da tüketim merkezli yaklaşımların çevre ve insan için yarattığı olumsuz duruma kayıtsız kalmamıştır. Bu tez çalışmasında ekoloji, çevre, endüstriyel gelişmeler ve tüketim toplumuna değinilerek atıkların ortaya çıkış sebepleri ele alınmış, plastik atıkların çevreye verdiği zararlara değinilerek, sürdürülebilir yaşamın öneminden bahsedilmiştir. Çevreyi iyileştirme faaliyetleri yürüterek çevresel anlamda geri dönüşüm yapan sanatçılar ve plastik atıkları eserlerinde kullanarak topluma aktaran sanatçıların yapıtları üzerinde durulmuş, farkındalık yaratmak üzere yapılan seramik çalışmalarla artan plastik atık sorunu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
It is seen that increasing consumption with industrialization and population growth causes environmental problems. With the invention and widespread use of plastic, which is one of the causes of environmental problems, the waste problem has evolved into a more serious dimension. This traumatic dimension, which environmental problems have reached with the use of plastic, has led to the awakening of environmental awareness, and artists have not been indifferent to the negative situation created by consumption-centered approaches for the environment and people. In this thesis, ecology, environment, industrial developments and consumption society are mentioned and the reasons for the emergence of wastes are discussed, the damage of plastic wastes to the environment is mentioned and the importance of sustainable life is mentioned. The works of artists who recycle environmentally by carrying out environmental improvement activities and the works of artists who use plastic waste in their works and transfer them to the society are emphasized, and the increasing plastic waste problem with ceramic works carried out to raise awareness is discussed.