Reformer pilates egzersizlerini yapan fibromiyalji sendromlu kadınlarda yaşam kalitesinin incelenmesi
The institute of graduate education of batman universitythe degree of master of science in physical education and sports
- Tez No: 811877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜHAL KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: fibromiyalji, fibromiyalji hastası kadınlar, fibromiyalji ve egzersiz, pilates, reformer pilates, fibromyalgia, women with fibromyalgia, fibromyalgia and exercise, pilates, reformer pilates
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırmanın amacı, reformer pilates egzersizlerini yapan fibromiyalji sendromlu kadınlarda yaşam kalitesini incelemektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya en az 3 ay düzenli reformer pilates yapan fibromiyalji tanısı almış on gönüllü kadın hasta katılmıştır. Bilgilendirilmiş onayı alınan bu katılımcılar ile yüz yüze yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada tipik durum örneklem ve kolay ulaşılabilir örneklem yöntemi kullanılmıştır. Veriler betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Görüşmelerden elde edilen verilerin analizi ile çeşitli kodlar saptanmış ve bu kodlar belli temalar altında toplanmıştır. Sonuç olarak, fibromiyalji hastası kadınların düzenli reformer pilates egzersizleri yaptıkları zaman, hastalığa bağlı semptomlarda iyileşme ve bu hastaların yaşam kalitelerinde artış olduğu görülmüştür. Reformer pilatesin fibromiyalji hastaları üzerindeki etkileri (1) serbest zaman değerlendirmesi, (2) reformer pilatesin etkisi, (3) uyku kalitesi, (4) yaşam kalitesini düşüren durumlar (5) duygu değişimi olmak üzere beş ana temada ve bu temalarla ilgili çeşitli alt kategoriler altında sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of regular reformer pilates exercises on the life quality of women with fibromyalgia. The subjects of this qualitative study were ten volunteer women diagnosed with fibromyalgia and who were regularly doing reformer pilates for at least 3 months. They were selected with typical case sampling and convenience sampling methods. Upon obtaining informed consent from participants, semi-structured and face-to-face interviews were conducted in order to collect data. Descriptive analysis and content analysis were conducted to analyze the raw data obtained from the interviews. The analyzes revealed various codes grouped under common emerging themes. The results showed that doing regular reformer pilates exercises may improve the symptoms related to fibromyalgia and increase the life quality of these patients. The effects of reformer pilates on fibromyalgia patients are presented under five main themes: (1) leisure time, (2) the effect of reformer pilates, (3) sleep quality, (4) situations that reduce the quality of life (5) mood change, and various sub-categories related to these themes.