Yapay zeka aracılığıyla ventriküler taşikardi(VT) ve supraventriküler taşikardi(SVT) ayrımı
Artificial intelligence based differentiation ofventricular tachycardia(VT) and supraventriculartachycardia(SVT)
  1. Tez No: 811948
  2. Yazar: CAN BERK İNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAVVA ŞAHİN KAVAKLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Kardiyoloji, Emergency Medicine, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: EKG, Derin öğrenme, Ventriküler taşikardi, Supraventriküler taşikardi, ResNet, Yapay zeka
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Kardiyovasküler hastalıklar (KVH) bulaşıcı olmayan hastalıklar arasında dünya genelinde meydana gelen ölümlerin bağlıca nedenlerindendir. EKG, mortaliteleri son derece yüksek olabilen; ancak büyük oranda önlenebilir olan KVH'nin erken tanısında ve sürecin devamında en sık kullandığımız, hızlı ve kolayca ulaşabildiğimiz, ucuz, güvenilir, noninvaziv ve çok değerli bilgiler sunan bir tanı testidir. Geniş QRS kompleksli taşikardilerde (WCT) olduğu gibi bazı durumlarda EKG'ler, mevcut algoritmalara rağmen tecrübeli klinisyenler tarafından dahi yanlış değerlendirilebilmektedir. Bu çalışmada, yapay zeka (AI) alanında kullanılan derin öğrenme (DL) yöntemiyle VT-SVT ayrımının başarılı bir şekilde yapılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Retrospektif olarak yürütülen çalışmamıza, 1 Kasım 2021 – 1 Mart 2023 tarihleri arasında, Ankara Bilkent şehir Hastanesi Erişkin Acil Tıp Kliniği'ne çarpıntı, baş dönmesi, dispne, göğüs ağrısı ve senkop semptomlarının en az biri ile başvuran ve 18 yaşından büyük olup EKG'leri çekilen hastalar dahil edilmiştir. Çalışmamızda önce EKG‟lerinde taşiaritmi saptanan 848 hasta ile EKG‟lerinde normal sinüs ritmi (NSR) saptanan 250 hasta incelenmiştir. Sonrasında dışlama kriterleri gereğince artefaktlı, EKG‟lerine ulaşılamayan ve mükerrer EKG‟leri olan hastalar ayrılarak veri seti oluşturabilmek için NSR EKG‟si olan 248 hasta ile taşiaritmi EKG‟sine sahip 652 hasta değerlendirmeye alınmıştır. Tarafımızca toplanan EKG‟ler ilk olarak iki kardiyoloji uzmanımıza verilerek etiketlendirilmiştir. Etiketlenme sonrası veri setimiz, evrişimli sinir ağı (CNN) modellerimiz ResNet 18-34 ve 50‟nin eğitimi ve testi için kullanılmıştır. Son olarak eğitilip hazır hale getirilen modellerimizin VT-SVT ayrımı konusundaki prediksiyonları ile altın standart olarak kabul ettiğimiz kardiyologlarımızın değerlendirmeleri kıyaslanmıştır. Modellerin başarıları doğruluk, duyarlılık, kesinlik ve F1 skorları olan performans metrikleri ile ölçülmüştür. Bulgular: Çalışmaya 652‟sinin taşiaritmik, 248‟inin NSR EKG‟si olan toplam 900 hasta dahil edildi. Hastaların %61.4‟ü yani 553‟ü kadın olarak gözlenirken tüm hastaların yaş ortalamaları 57±17 yıl olarak gözlendi. SVT-VT ayrımı için performans metriklerine bakıldığında 3 ResNet modelinin de doğruluk ve duyarlılık (ağırlıklı) yüzdeleri %95 olarak gözlenirken; kesinlik (ağırlıklı) ve F1 skoru (ağırlıklı) yüzdeleri Resnet 18 ve 50 için %95 iken ResNet 34 için %94 olarak gözlendi. Tartışma ve Sonuç: Çalışmamızda kullandığımız 3 ResNet modeli de başarılı bir şekilde VT-SVT ayrımı yapmış olup doğru teşhis oranları mevcut klasik algoritmaların üzerindedir. Her geçen gün büyüyen EKG arşivleri sayesinde doğru teşhis oranları şüphesiz daha da artacaktır. Ancak yine de bu uygulamaların büyük çok merkezli çalışmalar ile prospektif olarak uygulanabilirliği test edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Cardiovascular diseases (CVDs) are among the leading causes of non-communicable deaths worldwide. Electrocardiogram (ECG) is a commonly used, rapid, easily accessible, inexpensive, reliable, non-invasive diagnostic tool that provides valuable information in the early diagnosis and ongoing management of CVDs, which can have high mortality rates but are largely preventable. However, despite existing algorithms, ECGs can still be misinterpreted by experienced clinicians, especially in cases of wide QRS complex tachycardias. In this study, the aim was to successfully differentiate Ventricular Tachycardia (VT) and Supraventricular Tachycardia (SVT) using deep learning (DL) methods, a branch of artificial intelligence. Material and Method: Our retrospective study was conducted at Ankara Bilkent City Hospital Adult Emergency Medicine Clinic between November 1, 2021 and March 1, 2023. Patients who presented with at least one of the symptoms of palpitation, dizziness, dyspnea, chest pain, and syncope, and who were 18 years of age or older and had ECG‟s taken were included in our study. Among the patients, 848 with tachyarrhythmia detected on ECG and 250 with normal sinus rhythm (NSR) on ECG were evaluated after excluding patients with artifact, unavailable ECG‟s, and duplicate ECG‟s, resulting in a dataset of 248 patients with NSR ECG and 652 patients with tachyarrhythmia ECG. The ECG‟s collected by our team were initially labeled by two cardiology experts. After labeling, our dataset was used for training and testing convolutional neural network models, specifically ResNet 18-34 and 50. Finally, the predictions of our trained and prepared models on VT-SVT differentiation were compared with the evaluations of our cardiology experts, whom we considered as the gold standard. The performance of the models was measured using accuracy, sensitivity, specificity, and F1 score as performance metrics. vii Results: In the study, a total of 900 patients were included, with 652 having tachyarrhythmic ECG‟s and 248 having NSR ECG‟s. Among the patients, 61.4% or 553 were female, and the mean age of all patients was observed to be 57±17 years. When looking at the performance metrics for SVT-VT differentiation, all three ResNet models showed an accuracy and sensitivity (weighted) of 95%. The specificity (weighted) and F1 score (weighted) were also observed to be 95% for ResNet 18 and 50, and 94% for ResNet 34. Conclusion: Our study successfully used three ResNet models to differentiate between VT and SVT, with accuracy rates surpassing those of traditional algorithms. With the growing ECG archives, the accuracy of these diagnoses is expected to further improve. However, the applicability of these applications should still be tested prospectively in large multicenter studies. Keywords : ECG, Deep learning, Ventricular tachycardia, Supraventricular tachycardia, ResNet, Artificial intelligence