Kuzey Suriye ve Ovalık Kilikia kentlerinin şehircilik açısından incelenmesi
An analytic study of the cities of Northern Syria and Plain Cilicia in terms of urbanism
- Tez No: 811961
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AŞKIM ÖZDİZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Antik Dönem, Hellenistik Dönem, Karşılaştırma, Kuzey Suriye, Ovalık Kilikia, Roma Dönemi, Şehircilik, Antiquity, Comparison, Hellenistic Period, Northern Syria, Plain Cilicia, Roman Period, Urbanism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 203
Özet
Bu çalışmanın amacı, Hellenistik Dönem'den Geç Roma Dönemi'ne kadarki süreçte birbirlerine coğrafi olarak komşu olan Kuzey Suriye ile Ovalık Kilikia bölgelerinin şehirciliğini incelemek ve bu bölgelerdeki şehirciliği etkileyen faktörler ile kentsel gelişimi ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda iki bölgenin kentleri şehircilik açısından, karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Aynı zamanda Antik Dönem'deki şehirciliğin toplum ile yönetim ihtiyaçlarıyla ilişkisini araştırılmıştır. Çalışmada“şehircilik”kavramı da netleştirilmeye çalışılmış ve“şehircilik”kavramının şehirler üzerindeki fiziksel etkilerine ayrıca odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine urbanism and the factors affecting it and the urban development in the regions of Northern Syria and Cilicia Pedias which are geographically adjacent to each other From the Hellenistic Period to the Late Roman Period. Comparing the cities of the two regions dating to the Ancient Period in terms of urbanism aims to understand the relationship of ancient urbanism with the needs of the people and the state. The study has been tried to clarify the concept of urbanism and focused on the physical reflections of urbanism on cities.