Ebû Ubeyd Kâsım b. Sellâm'ın Kitâbü'l-Emvâl'indeki siyer rivayetlerinin tespiti ve değerlendirilmesi
Detection and evaluation of the sirah narrations in the Kitâb al-Amwâl
  1. Tez No: 811999
  2. Yazar: SAFFET KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT KELPETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Siyer, Fıkıh, Kitâbü'l-Emvâl, Ebû Ubeyd, Gazve, Vesika, Sirah, Fıqh, Kitâb al-Amwâl, Abû Ubayd, Battles, Documents
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
“Ebû Ubeyd Kâsım b. Sellâm'ın Kitâbü'l-Emvâl'indeki Siyer Rivayetlerinin Tespiti ve Değerlendirilmesi”adını taşıyan bu çalışma, fakih olan Ebû Ubeyd'in siyer rivayetlerini nasıl ele aldığını incelemeyi hedeflemektedir. Tezde öncelikle Ebû Ubeyd'in ilmî hayatına ve Kitâbü'l-Emvâl'i yazma amacına değinilmiştir. Eserin kamu maliyesi literatüründeki konumu saptanıp değeri ortaya konmaya çalışılmıştır. el-Emvâl'de yetmiş ikisi gazveler, otuz beşi vesikalar hakkında olmak üzere toplam yüz yedi siyer rivayeti bulunmaktadır. Ebû Ubeyd'in bunları hangi kaynaklardan nasıl aktardığı ve yaptığı metin tenkitleri ortaya koyulmuştur. Klasik siyer kaynaklarından farklı olarak hangi rivayetleri naklettiği belirlenmiş ve bunları hangi bağlamda değerlendirdiği saptanmıştır. Ayrıca siyer rivayetlerine niçin tarihçilerden farklı yaklaştığının sebepleri üzerinde durulmuştur. Böylece bir fıkıh eserinin siyer ilmine yapabileceği katkılar tespit edilip değerlendirilmiş ve siyer kaynağı olarak kullanılıp kullanılmayacağı araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, named as“Detection and Evaluation of the Sirah Narrations in the Kitâb al-Amwâl of Abû Ubayd al-Qâsim bin Sallâm”, aims to examine how Abû Ubayd, a jurist, handled the sirah narrations. For this reason, it was first questioned in which towns Abû Ubayd completed his scientific knowledge and why he wrote his work. In addition, the position of alAmwâl in the public finance literature has been determined and its value has been revealed. According to our findings, there are one hundred and seven sirah narrations in al-Amwâl, seventy-two of which are battles and thirty-five are documents. It has been revealed how Abû Ubayd conveyed these narrations and what text criticisms he made by using his equipment in other sciences. Unlike classical siyer sources, it was determined which siyer narrations he narrated and in which context these narrations were evaluated. In addition, the reasons why he evaluated the sirah narrations in different contexts were emphasized. Thus, it was investigated how and for what reasons a jurist approached the sirah narrations differently from the historians and whether it could be used as a source of sirah.