Suriyeli belgeselcilerin kamerasından Suriye iç savaşı
The Syrian civil war from the camera of Syrian documentary makers
- Tez No: 812022
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN YOLCU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Tarih, İletişim Bilimleri, Sociology, History, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Suriye, belgesel sinema, belgesel, kamera, savaş belgeselleri, Suriye İç Savaşı, Suriye Krizi, dördüncü nesil savaş, yeni nesil savaş, Syria, documentary cinema, war documentaries, camera, Syrian Civil War, Syrian Crisis, fourth generation war, new war, war
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu tez çalışması, 2011-2021 yılları arasında Suriyeli yönetmenler tarafından çekilmiş, Uluslararası Amsterdam Film Festivali'nde (IDFA) gösterilmiş, aynı zamanda festivalin web sitesinde de künye bilgileri yer alan sekiz savaş belgeselinin betimsel analizini sunarak, Suriye İç Savaşı'nın belgesel sinema aracılığıyla dünyaya nasıl tasvir edildiğinin incelemesidir. Belgesel sinemanın tanımı ve işlevi gereği gerçekle kurduğu bağ ve disiplinler arası yapısından dolayı, bu savaş belgesellerindeki önemli olaylar, hikayeler, tanıklıklar, görüntüler, semboller Suriye İç Savaşı'na dair önemli veriler ve sonuçlar içermektedir. Nitekim bu belgeseller, yoğun medya aracılığıyla bu savaşta görüntü, bilgi ve duygusal katılımın, silah haline geldiği bir belgesel savaşın parçalarından birini oluşturmaktadır. Belgesellerdeki birbirini destekleyen anlatılara göre Suriye İç Savaşı, çoklu ötekilerin birbiriyle ve Suriye Rejimi'ne karşı savaştığı bir dördüncü nesil-yeni savaş örneğidir. Bu savaş, sadece savaş alanında değil, aynı zamanda belgesel sinema aracılığıyla da sürdürülen bir mücadele biçimine dönüşmüştür. Belgeseller özellikle Batı'dan, Suriye'de olup biten insan hakları ihlallerine, savaş suçlarına ve Beşar Esad Rejimi'ne karşı mücadele için açık bir destek talep etmektedir. Aynı zamanda, bellek kaybına, savaşın kaosuna ve yıkımına meydan okuyan militan belgesel sinema ürünleri olarak, bireysel bellekten kolektif belleğe geçmektedirler. Bu belgeseller, taraflar arasında tarih yazımı ve bellek üzerine de süregelen bir mücadeleyi yansıtmaktadır. Bölgesel ve uluslararası güçler tarafından desteklenen baskıcı Beşar Esad Rejimi ile diğer bölgesel ve uluslararası güçler tarafından desteklenen popüler, yerel, muhalif bir hareket arasındaki kanlı savaşta, kamera ve belgesel sinema, bir araç olarak öne çıkmış, Suriye İç Savaşı anlatılarına katkı sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine how the Syrian Civil War has been portrayed to the world through documentary cinema by presenting a descriptive analysis of eight war documentaries filmed by Syrian directors between 2011 and 2021, which were screened and featured on the International Amsterdam Film Festival (IDFA) website. The interdisciplinary structure and the connection that documentary cinema establishes with reality enable these documentaries to contain significant data and conclusions about the major events, stories, testimonies, images, and symbols related to the Syrian Civil War. Indeed, these documentaries constitute one of the components of a documentary war in which visual representation, information, and emotional involvement have become weapons in this highly mediated conflict. Based on the interrelated narratives in these documentaries, the Syrian Civil War is an example of fourth-generation-new warfare, in which multiple Others fight against each other and against the Syrian regime. This war has also become a form of struggle carried out not only on the battlefield but also through documentary cinema. The documentaries particularly demand explicit support from the West for human rights violations, war crimes, and the fight against the Bashar al-Assad regime in Syria. At the same time, as militant documentary cinema products that challenge memory loss, chaos, and destruction of war, they move from individual memory to collective memory. These documentaries reflect a continuing struggle over history writing and memory among the parties. In the bloody war between the repressive Bashar al-Assad regime supported by regional and international powers and a popular, local, and opposition movement supported by other regional and international powers, the camera and documentary cinema have emerged as a tool that contributes to the narratives of the Syrian Civil War.