Tırnak yüzeyine uygulanacak antifungal madde yüklü biyoadezif formülasyon tasarlanması
Design of antifungal substance loaded bioadhesive formulation for application on nail plate
- Tez No: 812023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SAKİNE TUNCAY TANRIVERDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Tırnak mantarı, Pirokton Olamin, Hyaluronik asit, Biyoadezyon, Nail fungus, Piroctone Olamine, Bioadhesion, Hyaluronic acid
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Tırnak mantarları, tırnak uçlarının altında beyaz veya sarı noktalar olarak başlayan yaygın ve bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığıdır. Enfeksiyon arttıkça tırnağın rengi değişir, kalınlaşır ve kırılmalar meydana gelir. Yaşam kalitesini ciddi şekilde bozarlar ve ağrıya sebep olabilirler. Tırnak mantar hastalıkları“Onikomikoz”olarak da tanımlanmaktadır ve tırnak hastalıklarının %50'sini onikomikoz oluşturmaktadır. Tedavi çeşitlerinden biri topikal tırnak cilalarıdır. Topikal tedavilerde, antifungal ajanın etkili olması için tırnak plağının tabakaları arasına girmesi ve konsantrasyonunun minimum inhibitör konsantrasyonda ya da daha yüksek bir konsantrasyonda olması gerekir. Pirokton Olamin temel olarak, hidroksamik asit türevi olan Pirokton'dan türetilen bir etanolamin tuzudur. Pirokton Olamin mantar ve küfler üzerinde geniş spektrumlu öldürücü etkiye sahiptir. Günümüzde kişisel bakım ve kozmetik ürünlerinde antimikrobiyal ve koruyucu olarak kullanılabilmektedir. Pirokton Olamin in-vivo çalışmalarınin hiçbirinde embriyotoksik, teratojenik ve mutajenik etki göstermemektedir. İki yüzeyden en az birinin biyolojik kaynaklı olması ve yüzeyler arasındaki kuvvetlerin etkisiyle belirli bir süre temas etmesi durumuna biyoadezyon denir. Biyoadezif sistemler, ilaçların salımını kontrol edebilen, hedeflenen bölgede etkin bir tedavi gerçekleştiren, sağlıklı bir yaşamı temin eden ve devamlılığın sağlanmasında yer tutan sistemler olarak tanımlanabilir. Tez kapsamında biyoadezif özellikteki polimerlerden Hyaluronik asit polimeri biyoadezif özellik kazandırmak amacıyla kullanılmıştır. Hyaluronik asit ile ilk defa tırnak mantarı tedavisinde endike bir jel formülasyonu hazırlanmıştır. Hyaluronik asit ile etkin maddenin tırnak yüzeyinde biyoadezyonun arttırılması ve tırnaktan geçen etkin madde miktarının artması amaçlanmıştır. Tez çalışmasında hazırlanan formülasyonların reolojik özellileri, viskoziteleri, pH değerleri ve yapı özellikleri incelenmiş, in vitro antifungal etkinlik ve stabilite çalışmaları tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Nail fungus is a common and contagious infectious disease that starts as white or yellow spots under the nail tips. As the infection increases, the color of the nail changes, becomes thicker and breaks occur. They seriously impair quality of life and can cause pain. Nail fungal diseases are also defined as“onychomycosis”and 50% of nail diseases are onychomycosis. One type of treatment is topical nail polishes. In topical therapy, the antifungal agent must penetrate between the layers of the nail plate to be effective and its concentration must be at or above the minimum inhibitory concentration. Piroctone Olamine is an ethanolamine salt derived from Piroctone, which is a hydroxamic acid derivative. Piroctone olamine has a broad-spectrum killing effect on fungi and molds. Nowadays, it is used as an antimicrobial and preservative in personal care and cosmetic documents. Piroctone Olamine did not show any embryotoxic, teratogenic and mutagenic effects in any of the in-vivo studies. The situation where at least one of the two surfaces is of biological and is in contact for a certain period of time with the effect of interfacial forces is called bioadhesion. Bioadhesive systems can be defined as systems that can control the release of drugs, perform an effective treatment in the targeted area, ensure a healthy life and play a role in ensuring continuity. Within the scope of the thesis, Hyaluronic acid polymer, one of the bioadhesive polymers, was used to gain bioadhesive properties. For the first time, a gel formulation indicated for the treatment of nail fungus was prepared with Hyaluronic acid. With Hyaluronic acid, it is aimed to increase the bioadhesion of the active substance on the nail surface and to increase the amount of active substance passing through the nail. The rheological properties, viscosities, pH values and structural properties of the formulations prepared in the thesis study were examined, in vitro antifungal activity and stability studies were completed.