Romatizmal hastalıklara sahip bireylere uygulanabilecek binary lojistik regresyon modelinin geliştirilmesi
Development of a binary logistic regression model for individuals with rheumatic diseases
- Tez No: 812075
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KONURALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, İstatistik, Mathematics, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Lojistik Regresyon, Romatizmal Hastalık, Logistic Regression, Rheumatic Disease
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Matematik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada amacımız, yüksek sınıflandırma oranına sahip ve olası en az açıklayıcı değişkenleri kullanarak romatizmal hastalığa sahip bireyler için bir lojistik regresyon modeli oluşturmaktır. Böylece bu hastalıklarda uzmanlaşmış doktor, hastalığın olasılığını ve yüzdesini verecek bir lojistik regresyon modeli kullanarak romatizmal hastalığın varlığını en düşük maliyetle ve en düşük çabayla tahmin edebilecektir. Böylece doktor dikkatle incelenmesi gereken vakaları seçebilir ve gerekli laboratuvar testlerini yapabilir. Bu testlerin çok pahalı olması ve birçok ülkenin ekonomisini de etkileyecek şekilde önemli bir yere sahip olması dolayısıyla, bu modeli kullanmak hem süreci hızlandıracak hem de uygulanması gereken hastalara uygulanmasını sağlayarak ekonomik açıdan yarar sağlayacaktır. Ayrıca, bu tez çalışmasında lojistik modelin başarısız olacağı ve modelin nasıl çözüleceği ile ilgili çeşitli sorunları tartışacağız. Lojistik modeli tamamen yok eden iki ciddi soruna, tekillik sorununa (Singularity problem) ve çoklu doğrusal bağlantı sorununa (multicollinearity problem) değineceğiz. Böylece literatüre ve bu konularda çalışan bilim insanlarına önemli bir katkı sağlamış olacağız.
Özet (Çeviri)
Ouraim in this study is tocreate a logistic regression model for individuals witht rheumatic disease using the least possible explanatory variables with a high classification rate. Thus, the physician specializing in the sediseases will be able to predict the presence of rheumatic disease at the lowest cost and witht the least effort,, using a logistic regression model that will give the probability and percentage of the disease. Thus, the doctor can select the cases that need carefulexamination and perform the necessary laboratory tests. Since the setestsare very expensive and have an important place in affecting the economy of many countries, usingthis model will bothaccelerate the process and provide economic benefits by ensuring that it is applied to the patients who need it. Also, in this the sis, we will discuss the various problem sthatthe logistic model will fail and how tosolvethe model. We will address two serious problem sthat completelydestroy the logistic model, the singularity problem and the multicollinearity problem. Thus, we will make an important contribution to the literature and scientists working on the seissues.