Fetal dönemde sol portal venin ve dallarının anatomik varyasyonları
Anatomic variations of the left portal vein and its branches in the fetal period
- Tez No: 812171
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER SİNDEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Anatomi, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Anatomy, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: fetal sol portal ven, fetal umbilikal ven, obstetrik renkli doppler, fetal left portal vein, fetal umbilical vein, obstetric color Doppler
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Gelişimsel anatomide patolojik olmayan sol portal venin dallarını ve bu dalların anatomik varyasyonlarını tanımlamak, sol portal venin çapını ve portal sinus uzunluğunu belirlemektir. Yöntem: Çalışmaya 735 tekil, komplike olmayan gebe kadın dahil edilmiştir. Geniş bant renkli doppler ultrasonografi tekniği olan advanced dynamic flow (ADF) ile alınan görüntülerinde L şeklindeki umbilikal-portal venöz sistem fetal abdomenin enine düzlemine yerleştirilmiştir. V. umbilicalis (UV), sol portal ven (LPV), portal sinus (PS), ductus venosus (DV) ve sağ portal ven (RPV), gri tonlamalı ve ADF ve renk karşılaştırmalı mod (ikiz görüntü) ultrason tekniği ile görüntülenmiştir. Renkli doppler görüntülerinde ana portal ven ve RPV dallarını görselleştirmek için bir süre deneyimin ardından“yakala ve uzat”tekniği kullanılmıştır. Diabetes mellitus, hipertansiyon veya preeklampsi, poli/oligo-hidramnios, fetal konjenital anormali, ductus venosus agenezisi, fetal büyüme kısıtlaması ve fetal irilik olan hastalar çalışmadan hariç tutulmuştur. Bulgular: İntrahepatik UV'nin ortalama uzunluğu 17,69 mm, çapı 4,84 bulundu. Lateralde sol portal venden, %90 oranında iki dal, %5,2 oranında tek dal, %4,4 oranında üç dal çıktığı görüldü. %7,1 oranında tek dal olarak çıkıp daha sonra iki dala ayrıldı. Portal sinus uzunluğu ortalama 25,18 mm olarak bulundu. Sol portal venin medialinden %74,7 oranında tek dal, %18 oranında iki dal, %1,1 oranında 3 dal ayrıldı. Sonuç: Çalışmamızda literatürde açıklığa kavuşmamış olan sol portal venin dallarının, UV'nin ve portal sinus'un ölçümleri yapılarak tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To define the non-pathological branches of the left portal vein and the anatomical variations of these branches in developmental anatomy, to determine the diameter of the left portal vein and the length of the portal sinus. Method: 735 single, uncomplicated pregnant women were included in the study. The L-shaped umbilical-portal venous system was placed in the transverse plane of the fetal abdomen in the images taken by advanced dynamic flow (ADF), which is a broadband color Doppler ultrasonography technique. Umbilical vein (UV), left portal vein (LPV), portal sinus (PS), ductus venosus (DV) and right portal vein (RPV) were imaged with grayscale and ADF and color comparison mode (mirror image) ultrasound technique. After a period of experience, the“capture and stretch”technique was used to visualize the main portal vein and RPV branches in color Doppler images. Patients with diabetes mellitus, transport or preeclampsia, poly/oligo-hydramnios, fetal congenital abnormality, ductus venosus agenesis, fetal growth protector and fetal size were excluded from the study. Results: The average length of the intrahepatic UV was found to be 17.69mm with a diameter of 4.84mm. Laterally from the left portal vein, two branches were found in 90% of cases, a single branch in 5.2% of cases, and three branches in 4.4% of cases. In 7.1% of cases, it originated as a single branch and then divided into two. The average length of the portal sinus was found to be 25.18mm. In the medial portion of the left portal vein, a single branch was observed in 74.7% of cases, two branches in 18% of cases, and three branches in 1.1% of cases. Conclusion: In our study, the measurements of the left portal vein, its branches, the UV, and the portal sinus, which have not been clearly defined in the literature, were identified.