Meşihat arşivine göre İzmit uleması (1890-1919)
Izmit ulemas according to the archive of the Mashhad (1890-1919)
- Tez No: 812210
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OĞUZ POLATEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İlmiye Teşkilatı, Yargı, Kadı, Müftü, Müderris, İzmit, Bürokrasi, İlmiye Organization, Judiciary, Kadi, Mufti, Mudarris, Izmit, Bureaucracy
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Osmanlı Devleti'nde, din, kültür ve eğitim alanlarıyla ilgilenen ilmiye teşkilatı, devlet ve toplum hayatında önemli bir konuma sahipti. Kadılar yargı görevini üstlenirken, müftüler fetva görevini, müderrisler ise öğretim görevlerini yerine getirmişlerdir. Bu çalışmada, Osmanlı Devleti'nin son döneminde yaşamış ve İzmit'te görev yapmış 9 ilmiye mensubunun Meşihat Arşivi'ndeki Sicill-i Ahval Dosyaları temel alınarak biyografileri çıkarılmıştır. Çalışmamızda ayrıca Cumhurbaşkanlığı Osmanlı Arşivi ve Cumhuriyet Arşivi başta olmak üzere Diyanet İşleri Başkanlığı Arşivi ve Kocaeli İl Müftülüğü Arşivi'nden de yararlanılmıştır. Arşiv kayıtları literatür, sözlü tarih çalışması ve saha araştırmasından (mezarlıklar) elde edilen bulgularla desteklenmiş ve böylece dokuz ilmiye mensubunun yaşamları, eğitim durumları, bürokrasideki pozisyonları, memurluk ve bürokratik kariyerleri detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, the ilmiye organization, which dealt with religion, culture, and education, held an important position in the state and society. Kadis fulfilled the judicial duties, muftis performed the task of issuing fatwas, and müderris fulfilled teaching responsibilities. In this study, biographies of 9 members of the ilmiye organization who lived in the late period of the Ottoman Empire and served in İzmit were compiled based on the Sicill-i Ahval Files in the Meşihat Archive. Additionally, archival records from institutions such as the Presidency Ottoman Archives, Republican Archives, Directorate of Religious Affairs Archives, and Kocaeli Provincial Mufti's Office Archives were also utilized. The archival records were supported by literature, oral history research, and findings from field research (cemeteries), allowing for a detailed examination of the lives, educational backgrounds, positions in bureaucracy, and careers of these nine members of the ilmiye organization.