Savaşın dönüşümünün uluslararası politik sistemi şekillendirmesi: II. Dünya Savaşı örneği
How the transformation of war shaped the international political system: The case of World War II
  1. Tez No: 812236
  2. Yazar: BURAKHAN BEBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Uluslararası Politika, Savaş, İkinci Dünya Savaşı, Savaşın Dönüşümü, Birleşmiş Milletler Sistemi, International Politics, War, Second World War, Transformation of War, United Nations System
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik ve Terörizm Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Savaşlar insanlığın şekillenmesinde büyük etkileri olan eylemler olarak tarih boyunca varlığını sürdürmüştür. Savaşlar aynı zamanda kendi içerisinde çeşitli değişim ve dönüşümlerin yaşandığı yapılar olarak dinamik bir özelliğe sahiptir. Gerçekleşen bu dönüşümler başta teknolojik yenilikler olmak üzere, süregelen savaşlardaki engel veya zorluk teşkil eden alanların aşılması amacıyla geliştirilen strateji, taktik ve teknikleri kapsamaktadır. Modern devletin ortaya çıkışı olarak kabul edilen gelişmeler dizisi, otuz yıl süreyle devam eden savaşlar sonrasında oluşmuş ve devletler arasındaki ilişkilerde temel kabul edilen çeşitli ilkellerin oluşmasını sağlamıştır. Küçük ve bölgesel olarak nitelendirilmeyecek olan ve toplumsal boyuttaki süreçleri etkileyen büyük savaşların kendinden sonraki dönemlerde devletler arası politikayı etkilemesi ve dönüştürmesi genel olarak gözlemlenmektedir. Bu kapsamdan bakıldığında özelikle dünya savaşlarının ardından uluslararası politik sistemin şekillenmesi ve devletler arasındaki ilişkilerin bazı değerler üzerinden sürdürülmesi amaçlanmıştır. Bu değerlerin belirlenmesine etki eden ilklerin oluşumuna bakıldığında ise savaşlarda yaşanan dönüşümün, savaş sonrasında etkilediği alanların büyüklüğü önem taşımaktadır. Savaşta yaşanan dönüşüm ne kadar büyük olursa savaşlar sonrasında kurulan politik sistemler de bir o kadar büyük değişimleri barındırmaktadır. Bu çalışma ile savaşlarda yaşanan dönüşümlerin tarih boyunca savaşın etkilediği alanların nasıl şekillendirdiğine yönelik bir analiz yapılması amaçlanmış ve İkinci Dünya Savaşında yaşanan dönüşümün kendinden önceki savaşlarda yaşanan dönüşümden çok daha etkili olduğu ve uluslararası politik sistemin dinamiklerin bu dönüşümden etkilenerek ortaya konduğu savunulmuştur. İkinci Dünya Savaşında yaşanan dönüşümün ve etkilediği alanların ayrıntılı değerlendirmesi yapılarak günümüzde de geçerliğini koruyan ve uluslararası politiktik sisteme hakim olan ilkelerin nasıl şekillendiği arasındaki ilişkinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu kapsamda tezde bilimsel araştırma yöntemi olarak vaka analizi yöntemi kullanılmıştır. İkinci Dünya Savaşında yaşanan dönüşümün analizi gerçekleştirilmiş ve bu dönüşümün oluşturduğu yeni uluslararası politik sistemin dinamikleri ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Wars have existed throughout history as actions that have had a great impact on the shaping of humanity. At the same time, wars have a dynamic characteristic as structures in which various changes and transformations are experienced. These transformations include strategies, tactics and techniques developed to overcome obstacles or difficulties in ongoing wars, especially technological innovations. The series of developments recognised as the emergence of the modern state occurred after thirty years of wars and led to the formation of various primitives that are considered fundamental in the relations between states. It is generally observed that major wars, which cannot be characterised as small and regional and which affect social processes, have influenced and transformed inter-state politics in the following periods. From this point of view, especially after the world wars, it was aimed to shape the international political system and to maintain the relations between states through certain values. When we look at the formation of the firsts that affect the determination of these values, the magnitude of the areas affected by the transformation experienced in wars after the war is important. The greater the transformation experienced during the war, the greater the changes in the political systems established after the war. This study aims to analyse how the transformations experienced in wars have shaped the areas affected by war throughout history. It is argued that the transformation experienced in the Second World War was much more effective than the transformation experienced in previous wars and that the dynamics of the international political system were shaped by this transformation. By making a detailed evaluation of the transformation of the Second World War and the areas it affected, it is aimed to reveal the relationship between the principles that are still valid today and how the principles that dominate the international political system are shaped. In this context, case study analysis method was used as a scientific research method in the thesis. The transformation of the Second World War was analysed and the dynamics of the new international political system created by this transformation were revealed.