Siber güvenlik politikalarının uluslararası ilişkiler ve diplomasi üzerindeki etkisi: Seçilmiş devlet uygulamaları
The impact of cybersecurity policies on international relations and diplomacy: Selected state practices
  1. Tez No: 974808
  2. Yazar: KARAHAN ÇİÇEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN NURİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Kamu Yönetimi, Political Science, International Relations, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital diplomasi, Ulusal güvenlik, Digital diplomacy, National security
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Samsun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, siber güvenlik kavramının uluslararası ilişkiler disiplini içerisindeki yerini ve devletlerin siber stratejilerinin diplomasi üzerindeki etkilerini analiz etmektedir. Dijital çağda siber güvenlik yalnızca teknik bir mesele değil, aynı zamanda ulusal güvenlik, dış politika ve uluslararası hukukla doğrudan ilişkili çok boyutlu bir olgu olarak öne çıkmaktadır. Bu bağlamda tez, devletlerin siber strateji geliştirme süreçlerini ve bu stratejilerin uluslararası sistem üzerindeki yansımalarını incelemektedir. Araştırmada, literatür taramasına ek olarak vaka analizi yöntemi kullanılmış; Estonya siber saldırıları, Stuxnet operasyonu, ABD seçim müdahalesi ve Rusya-Ukrayna savaşı öncesi dijital girişimler gibi örnek olaylar değerlendirilmiştir. Çalışmada ayrıca“siber diplomasi”kavramı, geleneksel diplomasiyle olan farkları, norm üretimi ve çok taraflı iş birliği kapasitesi açısından ele alınmıştır. ABD (Amerika Birleşik Devletleri), Çin (Çin Halk Cumhuriyeti), Rusya Federasyonu (Rusya), AB ve Türkiye gibi aktörlerin siber güvenlik belgeleri ve diplomatik stratejileri karşılaştırmalı biçimde analiz edilmiştir. Sonuç olarak, siber güvenlik alanının uluslararası ilişkilerde artan önemi, küresel norm oluşturma süreçlerine etkisi ve diplomasi araçlarının dönüşümünü şekillendirme potansiyeli ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis analyses the place of the concept of cyber security within the discipline of international relations and the effects of states' cyber strategies on diplomacy. In the digital age, cyber security is not merely a technical issue, but also a multidimensional phenomenon directly related to national security, foreign policy and international law. In this context, the thesis examines the processes by which states develop cyber strategies and the implications of these strategies for the international system. In addition to a literature review, the study uses case analysis, evaluating examples such as the cyber attacks on Estonia, the Stuxnet operation, US election interference, and digital initiatives prior to the Russia-Ukraine war. The study also addresses the concept of 'cyber diplomacy,' its differences from traditional diplomacy, and its capacity for norm production and multilateral cooperation. The cyber security documents and diplomatic strategies of actors such as the US, China, Russia, the European Union and Turkey are analysed in a comparative manner. As a result, the increasing importance of cyber security in international relations, its impact on global norm- setting processes and its potential to shape the transformation of diplomatic tools are revealed.