Lise öğrencilerinin okul terki riskinin yordayıcıları olarak sosyal duygusal öğrenme düzeyleri, akademik öz yeterlik ve algılanan sosyal destek
Predictors of high school dropout risk among students: Social emotional learning level, academic self-efficacy and perceived social support
  1. Tez No: 812255
  2. Yazar: NARİN GAMZE BİNİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Terki, Sosyal Duygusal Öğrenme, Akademik Öz yeterlik, Algılanan Sosyal Destek, School Dropout, Social Emotional Learning, Academic SelfEfficacy, Perceived Social Support
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Araştırmanın amacı lise öğrencilerinin okul terki risk düzeylerinin sosyal duygusal öğrenme düzeyleri, akademik öz yeterlik ve algılanan sosyal destek tarafından yordanıp yordanmadığını incelemektir. Diğer amaçlar ise okul terki risk düzeyinin cinsiyet, sınıf düzeyi, anne-baba eğitim durumu, anne-baba çalışma durumu, devamsızlık sayısı ve okul psikolojik danışma ve rehberlik servisinden yardım isteme durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğini incelemektir. Araştırmaya 2022-2023 bahar yarıyılında eğitimlerine Ankara ili Çankaya, Mamak, Etimesgut ve Sincan ilçelerindeki Anadolu liselerinde devam eden 507 öğrenci katılmıştır. Araştırmanın verileri; Riskli Davranışlar Ölçeği Okul Terki Risk Boyutu, Sosyal Duygusal Öğrenme Ölçeği, Çocuklar için Öz yeterlik Ölçeği Akademik Öz yeterlik Boyutu, Algılanan Sosyal Destek Ölçeği-R ve Kişisel Bilgi Formu ile elde edilmiştir. Okul terki risk düzeylerinin sosyal duygusal öğrenme düzeyleri, akademik öz yeterlik ve algılanan sosyal destek tarafından yordanma durumu incelemek için çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Okul terki risk düzeyinin cinsiyete ve okul psikolojik danışma ve rehberlik servisinden yardım isteme durumuna göre anlamlı bir farklılık gösterme durumunu incelemek için ilişkisiz örneklem t testi kullanılmıştır. Okul terki risk düzeyinin sınıf düzeyi, anne-baba eğitim durumu, anne-baba çalışma durumu ve devamsızlık sayısına göre anlamlı bir farklılık gösterme durumunu incelemek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Bulgulara göre okul terki risk düzeyi sosyal duygusal öğrenme, akademik öz yeterlik aileden algılanan sosyal destek ve arkadaştan algılanan sosyal destek tarafından anlamlı bir biçimde yordanmaktadır. Okul terki risk düzeyi cinsiyet, devamsızlık sayısı okul psikolojik danışma ve rehberlik servisinden yardım isteme durumuna göre farklılaşmakta; sınıf düzeyi, annebaba eğitim durumu ve anne-baba çalışma durumuna göre ise farklılaşmamaktır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine whether the dropout risk levels of high school students were predicted by their social emotional learning level, academic self-efficacy and perceived social support. Other purposes of the study are to investigate whether the dropout risk level shows a significant difference according to gender, grade level parents' educational status parents, employment status, number of absences, and seeking help from school counseling and guidance services. The research was carried out with the participation of 507 high school students in the Çankaya, Mamak, Etimesgut and Sincan districts of Ankara in the second semester of the 2022-2023 academic year . The data of this research was adopted from the Risky Behaviors Scale School Dropout Risk Dimension, Social Emotional Learning Scale, Children's SelfEfficacy Scale Academic Self-Efficacy Dimension, Perceived Social Support Scale-R and Personal Information Form. Multiple regression analysis was conducted to examine whether high school students' social emotional learning level, academic selfefficacy, and perceived social support predict their dropout risk levels.Independent samples t-test was used to examine whether the dropout risk level differs significantly according to gender and seeking help from school counseling and guidance services.“One-way analysis of variance (ANOVA)”was used to examine whether the dropout risk level differs significantly according to the grade level of high school students, the educational and employment status of the parents, and number of absences. Results reveal that high school students dropout risk levels were significantly predicted by social emotional learning level, academic self-efficacy, and perceived social support from family and friends. High school students' dropout risk level differs by gender, number of absences and seeking help from school counseling and guidance services but it was seen that there is no significant difference in the dropout risk level in terms of grade level, parents educational and employment status.