Kara kuvvetleri Temel Subay Eğitiminin karşılaştırmalı olarak incelenmesi: AB ülkelerinden örnekler
A comparative analysis of land forces Officer Basic Education: Examples from EU countries
- Tez No: 812261
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ÇINKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Karşılaştırmalı Eğitim, Temel Subay Eğitimi, Avusturya, Danimarka, İrlanda, İsveç ve Portekiz Askerî Akademisi, Comparative Education, Basic Officer Education, Austria, Denmark, Ireland, Sweden and Portugal Military Academy, Officer Education, Military Education
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri ve Milli Güvenlik Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışmanın amacı, Avusturya, Danimarka, İrlanda, İsveç ve Portekiz ülkelerinin kara kuvvetlerine ait askerî eğitim sistemlerindeki Temel Subay Eğitimlerinin karakteristik özelliklerini detaylı bir şekilde analiz ederek, yatay karşılaştırmalı eğitim yaklaşımı neticesinde benzerliklerini ve farklılıklarını belirlemek ve eğitimlere ait en iyi uygulamaları sunmaktır. Bir örgütün amaç, yapı ve süreç boyutları başlıkları altında derinlemesine askerî eğitim sistemleri incelenerek, subay eğitimine katkı sağlayacak bu araştırmada nitel araştırma çerçevesinde doküman analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada birincil veri kaynağı olarak eğitim kurumlarının resmi internet sitelerinden; eğitimin kapsamı, amacı, yapısı, seçim süreci gibi eğitimle ile ilgili kanun ve yönetmeliklerinden; müfredat yönergelerinden; iç ve dış değerlendirme raporlarından faydalanılmıştır. Çalışmada lisans bitirme tezleri, yüksek lisans ve doktora tezleri ile makaleler ikincil veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Bu araştırmada verilerin analizi maksadıyla betimsel analiz yaklaşımından faydalanılmıştır. Yapılan inceleme ve karşılaştırmalar sonucunda beş ülkenin Temel Subay Eğitimleri arasında eğitim amaçları, yapıları ve süreçleri bakımından benzerlikler ve farklılıklar bulunmaktadır. Elde edilen bulgulara göre, Danimarka ve İrlanda sadece mesleki eğitim vermeyi amaçlarken, Avusturya, İsveç ve Portekiz hem akademik hem de mesleki eğitim vermektedir. Akademik ve mesleki eğitimi ayrı organizasyonlarda yürüten İsveç'in eğitiminden Eğitim Bakanlığı sorumlu iken; diğer ülkelerde Savunma Bakanlığının sorumluluğunda tek bir çatı altında eğitimler verilmektedir. Avusturya askerî öğrencilerinin tamamını bir dönem yurt dışında eğitirken, diğer ülkelerde eğitim alan az sayıda öğrenci vardır veya hiç yoktur. Lisans derecesinde mezuniyet hedefleri olan ülkelere karşılık, Portekiz askerî öğrencilerini bütünleşik lisans-yüksek lisans programlarından da mezun etmektedir. Öğretim programları bağlamında ülkelerin bitirme tezi, teoriye dayalı beden eğitimi, üçüncü bir yabancı dil eğitimi, askerî sınıflara özgü programlar gibi değişik uygulamaları mevcuttur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the characteristics of Basic Officer Education in the military education systems of the Land Forces of Austria, Denmark, Ireland, Sweden and Portugal in detail, to determine the similarities and differences as a result of the horizontal comparative education approach and to present the best practices regarding the education. In this research, which will contribute to officer education by examining in-depth military education systems under the headings of an organization's purpose, structure and process dimensions, document analysis method was used within the framework of qualitative research. The official websites of educational institutions; the laws and regulations related to education about the scope, purpose, structure, selection process of education; curriculum guidelines; internal and external evaluation reports were used as the primary data source in the research. In the study, undergraduate dissertations, master's and doctoral theses and articles were used as secondary data sources. In this study, descriptive analysis approach was used for data analysis. As a result of the examinations and comparisons, there are similarities and differences between the Basic Officer Education of the five countries in terms of education objectives, structures and processes. According to the findings, Denmark and Ireland aim to provide vocational training only, while Austria, Sweden and Portugal provide both academic education and vocational training. While the Ministry of Education is responsible for the education of Sweden, which carries out academic education and vocational training in separate organizations; In other countries, education and/or training are given under a single roof under the responsibility of the Ministry of Defense. While all Austrian military cadets get educated abroad for one semester, there are few or no students studying in other countries. In contrast to countries with undergraduate graduation targets, Portugal also graduates military students from integrated undergraduate-graduate programs. In the context of curricula, countries have different applications such as graduation thesis, theory-based physical education, a third foreign language education, programs specific to military classes.