Kahramanmaraş il merkezli on beş yaş üzeri kadınlarda üriner inkontinans prevalans çalışması
  1. Tez No: 193315
  2. Yazar: CAN BENLİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEFA RESİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, prevelans, urge inkontinans, stersinkontinans, mixt tip inkontinans, risk faktörleri, psikososyal sonuçlar
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETAmaç: Kahramanmaraş İl Merkezinde 15 yaş ve üstü kadın populasyondaüriner inkontinans prevelansı ve özelliklerini tanımlamak ve üriner inkontinanslailişkili faktörleri, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji ABtarafından hazırlanan bir anketle araştırmak ; ve böylece toplumsal bir sağlıkproblemi olan üriner inkontinansın önemini ve psikososyal sonuçlarınıdeğerlendirmek.Gereç-Yöntem: İl Sağlık Müdürlüğü'nden alınan bilgiler doğrultusunda,sosyo-ekonomik düzeylerine göre belirlenen 4 ayrı bölgede yapıldı. Bu bölgelersosyo-ekonomik düzeyi düşükten yükseğe doğru sırasıyla 4.Bölge: Tekke SağlıkOcağı ve bağlı mahalleler, 3. Bölge: Yavuz Selim Sağlık Ocağı ve bağlı mahalleler,2.Bölge: Dumlupınar Sağlık Ocağı ve bağlı mahalleler, 1. Bölge: Fatih Sağlık Ocağıve bağlı mahalleler olarak belirlendi. Bu bölgelerde yaşayan 5000 kadın, eğitimhemşireleri ve özel eğitimli anketörlerce ankete dahil edildi. 4506 kadın yanıt verdi.Populasyondaki üriner inkontinans prevelansı %18,8 (850/4506) idi.%13'ü (594/4506) 15 yaşından önce gece uyuduğunda yataklarını ıslattıklarını yanienüresiz nokturna yaşadıklarını, inkontinant kadınların %73,6 sı (622/850) fizikselzorlanma (stres inkontinans) ile idrar kaçırdığı; %72'sinin (609/850) urgeinkontinans yaşadığı; %52'sinin (443/850) ped kullandığı; %38,5'inin (321/850) birdoktora başvurduğu ve bunların %42,7'sinin (363/850) medikal, cerrahi verehabilitasyon tedavisi aldığı saptandı. Ankete cevap verenlerin %60,5'inin(2727/4506) geçmişte veya şu an mevcut olan üriner enfeksiyonu varlığını;%7,7'inin (98/850) aynı zamanda fekal inkontinans yaşadığını; %34,9'u ise(294/850) idrar kaçırmayı utanç verici ve küçük düşücü bir durum olarakalgıladığını; %32,7'si ise (279/850) uzun süre evden dışarı çıkamadığını bildirdi.Üriner inkontinansı olanların %59,3'ü (515/850) kendilerini sinirli vegergin olarak tanımladıklarını; %25,3'ü (233/850) antidepresan kullandıklarını;%89,1'nin (771/850) cinselilişki yaşadığını belirtirken, yalnızca %41,5'i (441/850)cinsel ilişki sırasında ağrı duyduğunu belirtti.Urge inkontinansın yaşla birlikte arttığı,stres inkontinansın 15-54 yaşarasında yaşla birlikte arttığı halde 55 yaş ve üstünde azaldığı, miks tip inkontinansınise urge inkontinans gibi yaş ilerledikçe arttığı görüldü.BMI (Vücut Kas İndeksi) ile urge inkontinans arasında doğru orantı olduğu,artıkça urge inkontinansın görülme sıklığının arttığı; aynı şekilde stres inkontinansınve mixt tip inkontinansında BMI arttıkça görülme sıklığının arttığı belirlendi.Urge, stres ve miks tip inkontinansın eğitim seviyesi ile ters orantılı olduğuyani eğitim seviyesi arttıkça inkontinans görülme sıklığının azaldığı saptandı.Doğum yapanlarda inkontinans prevelansı %21,9 (893/3460) olduğu, vedoğum sayısı arttıkça inkontinans görülme sıklığının arttığı ( hiç doğumyapmamışlarda %17,6 (290/1650); 1-2 doğum yapanlarda %14 (198/1414); 3-4doğum yapanlarda %21,7 (211/972); 5 ve üstü doğum yapanlarda %37,9'u (151/398)saptandı.Sonuç: Kahramanmaraş il merkezinde yaşayan 15 yaş ve üstü kadınpopulasyonunda üriner inkontinans prevalansı hakkında bilgi sağlamaktadır. Önemlirisk faktörlerini tanımlamış veya doğrulamıştır. Üriner inkontinans kadınlarda sıkgörülen ve yaşla prevalansı artan çok önemli bir problemdir. Obez-morbid obezlerde,eğitim düzeyi düşük olanlar ve fiziksel aktivitede bulunmayanlar da urge inkontinansriksi; 35-54 yaş grubu arasında olanlar, sezaryan ile doğum yapanlarda ve sosyoekonomik düzeyi düşük yerlerde yaşayanlarda stres inkontinans riski; 25 yaş üzeriolanlarda, 15 yaş öncesi e.nokturna şikayeti olanlarda ve müdehaleli doğumyapanlarda mix tip inkontinans riski artmıştır. Üriner inkontinansın yaşamkalitelerine olan büyük etkisi; bu genel probleme daha fazla önem verilmesigerekliliğini açığa vurmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTo determine the prevalence and the properties of urinary incontinence in 15years of age and older female population of city center of Kahramanmaraş and alsoto investigate factors related to urinary incontinence by means of a survey; thus to beable to evaluate its importance and psychosocial impact as a common public healthproblem.Study is carried out in four distinct region selected in regard of the socio-economical status based on data provided by the city directorate of health. Theseregions are arranged in an order from lower to a higher socioeconomic level asbelow; Fourth region: Tekke city clinic and related regions, third region: YavuzSelim city clinic and related districts, second region: Dumlupinar city clinic andrelated districts, first region: Fatih city clinic and related districts. 5000 women wereincluded to the survey by education nurses and specially trained pollster. 4506women answered the questions.Urinary incontinence prevalence in population was %18,8 (850/4506) . It isfound that 13 % of participants (594/4506) experienced nocturnal enuresis before ageof 15, 73.6% (822/850) of incontinent women experienced stress incontinence, 72%of them (609/850) experienced urge incontinence, 52% (443/850) of them are usinghygenic ped, 38.5% (321/850) of them consulted a physician and 42.7% (363/850) ofthem received medical therapy, rehabilitation service or undergone surgery.According to the answers of women responding the survey 60.5% (2727/4506) oftheme has a history of urinary tract infection or a present urinary tract infection,7.7% (98/850) has experienced also fecal incontinence, 34.9% (284/850) of themperceive urinary incontinency as an embarrassing and insulting event, 32.7%(279/850) of theme can not get out of their house for a very long time. 59.3%(515/850) of women with urinary incontinency describe themselves as anxious andnervous, 25.3% (233/850) of theme are using antidepressant drugs, 89.1% (771/850)of theme has a active sex life and only 41.5% (441/850) had pain while havingsexual relation.In this study it was found that urge incontinence frequency increased withadvancing age, although stress incontinence frequency is high between 15-54 of agegroup, its frequency decreased in 55 years of age and older. It is observed that, like inthe case of urge incontinency, mixed type incontinence frequency also increased withadvancing age.This study showed the existence of a linear relationship between increasingBMI (body mass index) value and urge incontinence frequency. Increasing BMIaffects and increases the frequency of urge incontinence. It is found that thefrequency of stress incontinence and mixed incontinence also increase withincreasing BMI.The study revealed the existence of a reverse relationship betweeneducational level and urge, stress and mixed type urinary incontinency prevalencevalue; meaning that with higher educational level the frequency of these mentionedabove decrease.It is determined that the incontinence prevalence of who gave birth was %21.9 (893/3460) and frequency of incontinence increases with increasing number ofbirths, [the one who has never gave birth %17.6 (290/1650), the one who gave birth1-2 times %14 (198/1414), the one who gave birth 3-4 times % 21.7 (211/972), theone who gave birth more than 5 times %37.9 (151/398)].Result:This paper provides information about the prevalence of urinary incontinencein female population of 15 years of age and older living in city center ofKahramanmaraş. It identifies and confirms important risk factors. Urinaryincontinence is an important problem which is most frequently observed in womenand its prevalence increases with advancing age . The risk of urge incontinence isfound to be higher in obese-morbid women, in women with lower educational leveland also in case of lack of physical activity. The risk of stress incontinence is foundto be higher in women between 35 and 54 years of age, giving birth with cesarean,and in those living in regions of lower social-economic level.