Kampüs içindeki spor ortamının üniversite öğrencilerinin okul bağlılığına olan etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of the sports environment on the campus on the school engagement of university students
  1. Tez No: 812342
  2. Yazar: HASAN POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TONGUÇ OSMAN MUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Spor Ortamı, Bağlılık, Okul Bağlılığı, Üniversite Öğrencisi, Sports, Sports Environment, Commitment, School Engagement, University Student
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Araştırmanın amacı Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesin (MSKÜ) farklı programlarında öğrenim gören öğrencilerin kampüs içindeki spor ortamının öğrenci nezdinde değerlendirilmesi ile üniversiteye olan bağlılıklarının incelenmesidir. Araştırma nicel yöntemli ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılı içerisinde MSKÜ ana kampüsünde öğrenim gören öğrenciler (25.533) arasından Yazıcıoğlu ve Erdoğan (2004) Rastgele Örneklem Yöntemiyle %0.05 örneklem hatasıyla belirlenen 513 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada verilerin elde edilmesinde; Kişisel Bilgi Formu, Shin, Chiu ve Lee (2018) tarafından geliştirilen, Türkçe uyarlaması Yılmaz ve Esentürk (2020) yapılan Üniversite Spor Ortamı Ölçeği (ÜSOÖ) ve Maroco, Maroco, Campos ve Fredricks (2016) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Gün, Turabik, Arastaman ve Akbaşlı (2019) tarafından yapılan Üniversite Öğrencilerinin Okul Bağlılığı Ölçeği (ÜÖOBÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Betimsel İstatistikler (yüzde, ortalama, standart sapma), demografik değişkenler ile ölçekler arasındaki ilişkiye bakılırken korelasyon testi, bağımsız değişkenlerin analizinde bağımsız örneklem t testi ile tek yönlü varyans (anova) analizi, ölçekler arasında ilişkiye bakılırken pearson korelasyon analizi, ölçekler arasındaki etkiye bakılırken ise basit ve çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak üniversite kampüsü içerisinde bulunan spor ortamının üniversite öğrencilerinin okula olan bağlılıkları ile arasında anlamlı bir ilişki görülürken; üniversite spor ortamının üniversite öğrencilerinin okula olan bağlılıklarının etkilendiği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the research is to examine the evaluation of the sports environment on campus by students studying in different programs at Muğla Sıtkı Koçman University (MSKÜ) and its correlation with their university loyalty. The research is a descriptive study conducted using a quantitative method. The study group consists of 513 students randomly selected through the Yazıcıoğlu and Erdoğan (2004) Random Sampling Method from among 25,533 students studying at the main campus of MSKÜ during the 2020-2021 academic year, with a sampling error of 0.05%. For data collection, a Personal Information Form, the University Sports Environment Scale (ÜSOÖ), which is a Turkish adaptation by Yılmaz and Esentürk (2020) of the scale developed by Shin, Chiu, and Lee (2018), and the University Students' School Attachment Scale (ÜÖOBÖ), which is a Turkish adaptation by Gün, Turabik, Arastaman, and Akbaşlı (2019) of the scale developed by Maroco, Maroco, Campos, and Fredricks (2016), were used. Descriptive statistics (percentages, means, standard deviations) were used for data analysis. To examine the relationship between demographic variables and scales, a correlation test was performed. Independent sample t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were used for the analysis of independent variables. Pearson correlation analysis was conducted to examine the relationship between the scales, and simple and multiple regression analyses were performed to investigate the effects between the scales. In conclusion, a significant relationship was found between the sports environment on the university campus and students' loyalty to the university. The university sports environment was seen to influence students' loyalty to the university.