Abdurrahman Cahit Zarifoğlu hayatı-sanatı-eserleri
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu life–art-works
  1. Tez No: 812363
  2. Yazar: CENNET ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARATAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Cahit Zarifoğlu, İşaret Çocukları, Mavera, İslami Duyarlılık, Çocuk Edebiyatı, Cahit Zarifoğlu, Signal Children, Mavera, Islamic Sensibility, Children's Literatür
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 513
Özet
1940-1987 yılları arasında yaşayan Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, 47 yıl gibi kısa denilebilecek hayatına birçok deneyim sığdırmıştır. Sanatçı duyarlılığıyla sıradan hayatımızda karşılaşabileceğimiz olayları ve durumları daha kapsamlı ve derinlikli algılamıştır. Dünyada ve ülkemizde yaşanan güncel olaylara kayıtsız kalmamış eserlerine yansıtmıştır. Tarzı ve üslubu sayesinde“İkinci Yeni”şiirinden sonra kendine özel bir yer edinmiştir. Ece Ayhan'a göre“keşfedilmeyi bekleyen bir adadır”Cahit Zarifoğlu. Cahit Zarifoğlu'nun eserlerini tam manasıyla anlamlandırabilmek, keşfedilmeyi bekleyen bu adayı ortaya çıkarmak için doğumundan ölümüne kadar geçen süre bizler için önem arz etmektedir. Daha çok şair kimliğiyle ön plana çıkan Cahit Zarifoğlu sadece şiir alanında değil hikâye, roman, tiyatro, deneme, makale, çocuk edebiyatı gibi her edebî türde başarılı eserler ortaya koyma çabası göstermiştir. 1970'li yıllardan sonra hayata daha farklı bir gözle bakmaya çalışmıştır. İslami duyarlılığa sahip entelektüel kişiliğiyle ideolojik ögeler içeren şiir diline geçiş yapmıştır. İlk şiir kitabı“İşaret Çocukları”nda daha çok imge yüklü bir dille geçmişine dayanan şiirler yazan Cahit Zarifoğlu son şiir kitabı“Korku ve Yakarış”ta imgeden anlama yönelmiştir. Şiir tarzı değişmese de anlam açısından daha anlaşılır şiirler kaleme almıştır. Eserlerinde dünya hayatını ihmal etmeden İslami hassasiyeti ön plana çıkartmayı hedeflemiştir. Bununla birlikte şiirine Allah'ın bağışlayıcılığından duyulan ümitvar olma halini de yansıtmıştır. Cahit Zarifoğlu'nun bir diğer önemli özelliği dergiciliğidir. Yeni İstiklal gazetesi, Diriliş ve Mavera dergilerinde düzenli olarak yazılar ve şiirler yayınlamıştır. Mavera dergisinde okuyuculardan gelen şiirleri büyük bir özveriyle yorumlama çalışması yapmıştır. Cahit Zarifoğlu Hayatı, Sanatı, Eserleri çalışması, eserlerinin daha iyi anlaşılmasına, Cahit Zarifoğlu'nun Türk şiiri içindeki yerinin belirlenmesine ve var olan çalışmalara yeni katkılar sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Abdurrahman Cahit Zarifoğlu, who lived between 1940 and 1987, has packed many experiences into his life which can be called as short as 47 years. He has perceived the events and situations that we may encounter in our ordinary lives more comprehensively and deeply thruogh his artistic sensivity. He did not remain indifferent to the current events in the world and in our country and reflected on his works. He has earned e special place of his own through his style and method after publishing“Second New”poem. According to Ece Ayhan, Cahit Zarifoğlu is“an island waiting to be discovered”. The period from his birth to his death is important for us in order to fully understand Cahit Zarifoğlu's works and to reveal this island waiting to be discovered. Cahit Zarifoğlu, who cames to the forefront with his poet identity, made efforts to produce successful works not only in the field of poetry but also in all literary genres such as stories, novels, theaters, essays and articles. After the 1970s, he tried to look at life from a different perspective. He switched to the politicized language of poetry due to his intellectual personality which has Islamic sensibility. Cahit Zarifoğlu, who wrote poems based on his past with an image-laden language in his first poetry book“Signal Children”, turned to meaning from the image in his latest poetry book“Fear and Supplication”. Although his style of poetry did not change, he wrote poems that were more understandable in terms of meaning. In his works, he aimed to bring Islamic sensitivity to the forefront without neglecting the life of the world. However, he also reflected in his poetry the state of hope for God's greatness and forgiveness. Another important artisty Cahit Zarifoğlu is his magazineship. He regularly published articles and poems in Yeni Istiklal newspaper, Diriliş and Mavera magazines. He made a study interpreting the poems coming from the readers with great devotion in Mavera magazine. We believe that Cahit Zarifoğlu's Life, Art and Works will make new contributions to a better understanding of Cahit Zarifoğlu's works, to determine Cahit Zarifoğlu's place in Turkish poetry and to existing studies.