Yenidoğanda bez dermatiti bakımında oksijen uygulamasının etkisi
Effect of using oxygen on the diaper dermatitis in infants
  1. Tez No: 812371
  2. Yazar: ELİF DOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNİYE DİNÇ KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Bez dermatiti, Pişik, Yenidoğan, Bebek, Oksijen, Diaper dermatitis, Diaper rash, Newborn, Infant, Oxygen
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, yenidoğanlarda bez dermatiti bakımında uygulanan oksijenin etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak Ekim 2022 - Nisan 2023 tarihleri arasında İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yenidoğan yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirildi. Dâhil edilme kriterlerini karşılayan 60 yenidoğan deney (n=30) ve kontrol (n=30) grubu olmak üzere randomizasyon ile iki gruba ayrıldı. Çalışma sürecinde her iki grup için Tanımlayıcı Bilgiler Formu, Gözlem Formu ve Bebeklerde Komplike Olmayan Bez Dermatiti Şiddet Değerlendirme Ölçeği kullanıldı. Kontrol grubuna alınan yenidoğanlar bez bölgesi için rutin bakım alırken, deney grubundaki yenidoğanlara rutin bakıma ek olarak her bakım sonrasında bez bölgesine 1 saat süreyle %21 FiO₂ konsantrasyonunda oksijen uygulandı. Müdahale 72 saat boyunca sürdürüldü. Tüm yenidoğanlar 72 saat boyunca takip edildi. Bez dermatiti ilk değerlendirme puanı, müdahaleye başlanmadan hemen önce kaydedildi. Müdahaleye başlandıktan sonraki 24., 48. ve 72. saatlerde bez dermatiti puanı yeniden değerlendirildi. Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubundaki yenidoğanların tanımlayıcı özellikleri ve ilk değerlendirme puan ortalamaları açısından benzer olduğu görüldü (p>0,05). Rutin bakıma ek olarak oksijen uygulanan yenidoğanlarda 24., 48. ve 72. saatlerde bez dermatiti puan ortalamaları kontrol grubundaki yenidoğanlara göre anlamlı düzeyde daha düşük bulundu (24. saatte p=0,0021; 48. ve 72. saatlerde p=0,000). Oksijen uygulanan grupta bez dermatitinin iyileşme oranı 48. saatte (p=0,028) ve 72. saatte (p=0,000) kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha hızlı bulundu. Sonuç olarak, bez bölgesine uygulanan oksijenin bez dermatitinin iyileşmesine katkı sağlamaktadır ve iyileşme süresini kısaltmaktadır.
Özet (Çeviri)
This randomized controlled experimental study was performed to determine the effect of oxygen on diaper dermatitis care in newborns at Istanbul Haseki Training and Research Hospital neonatal intensive care unit between October 2022 – April 2023. Sixty newborns who met the study criteria were randomly divided into two as the experimental (n=30) and control (n=30) groups Identifying Form, Observation Form and Assessing the Severity of Uncomplicated Diaper Dermatitis in Infants Scale were used for both groups during the study process. While the newborns in the control group received routine care for the diaper area, the newborns in the experimental group received oxygen at a concentration of 21% FiO₂ for 1 hour after each care, in addition to the routine care. All infants were followed up for 72 hours. The diaper dermatitis first assessment score was recorded just before the intervention was started. The diaper dermatitis score was reassessed at 24th, 48th, and 72nd hours after the intervention was started. As a result of the research, it was seen that the newborns in the experimental and control groups were similar in terms of descriptive features and first assessment mean scores (p>0.05). In newborns who received oxygen in addition to routine care, mean diaper dermatitis scores at 24th, 48th and 72nd hours were found to be significantly lower than in the control group (24th hour p=0.021; 48th and 72nd hours p=0,000). The recovery rate of diaper dermatitis in the oxygen therapy group was significantly faster at 48th hour (p=0,028) and 72nd hour (p=0,000) compared to the control group. As a result, oxygen applied to the diaper area contributes to the healing of diaper dermatitis and shortens the recovery period