Yenidoğanda bez dermatiti bakımında kullanılan hidrokolloid örtünün iyileşme sürecine etkisi
The effect of hydrocolloid dressing on the healing process used in neonatal diaper dermatitis care
  1. Tez No: 541192
  2. Yazar: GÖZDE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUZAN YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pişik, bez dermatiti, hidrokolloid pansuman, çinko oksit, yenidoğan, Diaper rash, diaper dermatitis, hydrocolloid dressing, zinc oxide, newborn
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Araştırma, yenidoğan ve süt çocuklarında bez dermatiti bakımında kullanılan hidrokolloid örtünün iyileşme sürecine etkisini belirlemek amacıyla randomize olmayan gruplarda ön test – son test kontrol gruplu, tekrarlayan ölçümlü tasarım olarak gerçekleştirildi. Araştırma için etik kurul ve kurum izni alındı. Araştırmanın evrenini İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi'nde Kasım 2017-Mart 2018 tarihleri arasında yatan yenidoğan ve süt çocukları, örneklemini vaka seçim kriterlerine uyan 44 bebek (Deney: 22, Kontrol: 22) oluşturdu. Veri toplamada; Bilgi Formu, Gözlem Formu, bez dermatitinin klinik değerlendirme skalası kullanıldı. Deney grubundaki bebeklerin bez dermatiti bakımında hidrokolloid örtü, kontrol grubundaki bebeklerin bez dermatiti bakımında ise %40 çinko oksit içerikli bariyer krem kullanıldı. Bebeklerin bakım öncesinde ve bakım sonrası 24., 48., ve 72. saatlerde bez dermatiti puanı bez dermatitinin klinik değerlendirme skalası ile değerlendirildi. Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubundaki bebeklerin tanımlayıcı özellikleri ve bakım öncesi bez dermatiti puan ortalamaları açısından benzer olduğu görüldü (p>0,05). Hidrokolloid örtü kullanılan bebeklerin 24., 48. ve 72. saatlerdeki bez dermatiti derecesini belirleyen puan ortalamaları %40 çinko oksit içerikli bariyer krem kullanılan bebeklere göre anlamlı düzeyde düşük bulundu (p=0,000). Hidrokolloid örtü kullanılan bebeklerin iyileşme süresinin %40 çinko oksit içerikli bariyer krem kullanılan bebeklere göre anlamlı düzeyde daha kısa olduğu saptandı (p=0,000). Sonuç olarak hidrokolloid örtü bez dermatitinin iyileşmesinde oldukça etkilidir ve kısa sürede iyileşme sağlamaktadır. Bez dermatiti bakımında hidrokolloid örtü kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
The research has been conducted nonrandomized, pretest-posttest comparison group design, repeated measure to determine the effect of the hydrocolloid dressing on the healing process in neonatal and infants diaper dermatitis (DD) care. The permission for the research was obtained from the ethics committee and the institution. The universe consists of babies staying in İstanbul, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital at NICU between the dates November 2017-March 2018 and the sample comprises of 44 babies meeting the case selection criteria. In data collecting, information form, observation form and DD clinical evaluation scale were used. Hydrocolloid dressing was used for DD care of babies in the case group, and 40% zinc oxide cream was used in the control group. Before the care, DD scores were assessed by clinical assessment scale of DD at 24th, 48th, and 72nd hours. As a result of the research, it was seen that the descriptive characteristics of the babies in the case and control groups were similar in terms of the mean score of the pre-care DD (p>0,05). The mean score of the DD grade at 24th, 48th and 72nd hours of the case group was significantly lower than that of the control group (p=0,000). The recovery period of case group was significantly shorter than that of control group (p=0,000). Consequently, hydrocolloid dressing is highly effective in the recovery of DD and provides short-term healing. Hydrocolloid dressing can be used in the treatment of DD.