Reading Bertolt Brecht's the Caucasian Chalk Circle and Haldun Taner's Eşeğin Gölgesi as epic theatre
Bertolt Brecht'in Kafkas Tebeşir Dairesi ve Haldun Taner'in Eşeğin Gölgesi eserlerinin epik tiyatro bağlamında incelenmesi
  1. Tez No: 812412
  2. Yazar: OĞUZHAN ŞEVENK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KENAN KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Epik Tiyatro, Bertolt Brecht, Haldun Taner, Kafkas Tebeşir Dairesi, Eşeğin Gölgesi, Epik Tiyatro, Bertolt Brecht, Haldun Taner, The Caucasian Chalk Circle, Eşeğin Gölgesi
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Epik tiyatro, toplumun işsizlik, açlık, sınıf ayrımcılığı, savaş ve ahlaki yozlaşma gibi sorunlarını ele alan politik bir tiyatro akımıdır. Duygusal gerilimleri serbest bırakmayı amaçlayan geleneksel dramatik tiyatrodan farklı olarak, seyircinin sahneyle herhangi bir duygusal bağ kurmadan seyirciyi toplumun çarpıtılmış yönlerinin eleştirisine dâhil etmektedir. Epik tiyatroda sahnede olanın bir oyun olduğunu seyirciye hatırlatmak, seyirciyi ve gözlemciyi aktif hale getirerek bir yargıda bulunmaları istenmektedir. Bu bağlamda, epik tiyatronun özelliklerini oyunlarında kullanan Bertolt Brecht ve Haldun Taner önemli ve başarılı iki epik tiyatro yazarıdır. Bu çalışmada yazarların anlatım biçimleri arasında benzerlikler bulunduğu düşünülmektedir. Bu nedenle, iki yazarın oyunlarında kullandıkları epik tiyatro teknikleri incelenmiştir. Bu bağlamda, bu tez epik tiyatroyu ve epik tiyatro tekniklerini tanımlamayı, Bertolt Brecht'in Kafkas Tebeşir Dairesi ve Haldun Taner'in Eşeğin Gölgesi adlı oyunlarında yabancılaştırma, tarihselleştirme, gestus ve gestic müzik gibi epik tiyatro unsurlarını nasıl kullanıldıklarını göstermeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Epic theatre is a political theatre movement that addresses the problems of society, such as unemployment, hunger, class discrimination, war and moral corruption. Unlike traditional dramatic theatre which aims to release emotional tensions, epic theatre includes the audience in the critique of the distorted aspects of society without any emotional connection with the stage. It is desired to remind the audience that what is on stage is a play and to make a judgment by making the audience and observer and making it active. In this context, Bertolt Brecht and Haldun Taner, who use the features of epic theatre in their plays, are important and successful epic writers. In this study, it is thought that there are similarities between the narrative patterns of the authors. Therefore, the epic theatre techniques used by the two writers in their plays are examined. In this context, this thesis aims to define epic theatre and the techniques used in the theatre to show how the elements of epic theatre such as alienation, historicization, gestus, gestic music in Brecht's the Caucasian Chalk Circle and Haldun Taner's Eşeğin Gölgesi.