Ontolojik açıdan soyut sanatın gelişimi
The development of ontologically abstract art
  1. Tez No: 812420
  2. Yazar: ÖMER BOZOLUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. SERPİL AKDAĞLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Philosophy, Fine Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Estetik, Fenomenoloji, Hakikat, Ontoloji, Soyut Sanat, Abstract Art, Aesthetics, Ontology, Phenomenology, Reailty
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Sanat, tarih boyunca oluştuğu dönemin izlerini taşımış, gelişimini bu bağlamda sürdürmüştür. Her sanat eseri gibi her sanatsal anlayış da içinde yeni bir varlık niteliği taşır. Bu durum sanatın varlık felsefesiyle olan ilişkisini güçlendirmiş ve onu ontolojik bir problem olarak ele almayı mümkün kılmıştır. On dokuzuncu yüzyılın çalkantılı süreci, modern sanat anlayışının aykırı karakterini ve modern sanatın en aşırı akımı olan soyut sanatı oluşturmuştur. Soyut sanatın, geleneksel formların dışına çıkarak resim anlayışına radikal değişim getirmesi, bu akımın anlaşılması zor ve anlamsız görülmesine neden olmuştur. Fakat soyut sanatın getirdiği bu değişim, onu ontolojik açıdan zenginleştirmiş ve felsefi desteği onun görünüş olarak da anlam bulmasını sağlamıştır. Ontolojik açıdan soyut sanatın araştırılması, sanat eserlerine yeni bir bakış açısı getirmiştir. Bu araştırma ile soyut sanatın tarihsel süreci incelenmiş, varlık felsefesiyle ilişkilendirilip modern dönemin dinamikleri üzerinde durulmuştur. Estetik algısının zamanla değişimiyle, zamandan bağımsız olan sanat eserinin hakikati üzerinde fenomenolojik inceleme yapılmıştır. Modern dönemin değişken dinamikleri üzerinde soyut sanatın, felsefi fikirler ışığındaki yolculuğunu anlamak, günümüz sanatının fikirlerini anlamanın da yolunu açmak adına önem taşır.
Özet (Çeviri)
Art has carried the traces of the period in which it was formed throughout history and continued its development in this context. Like every work of art, every artistic sense carries the quality of a new entity within it. This situation strengthened the relationship between art and ontology, thus allow treating art as an ontological problem. The turbulent process of the nineteenth century created the contradictory character of modern art and allowed the formation of abstract art, the most extreme movement of modern art. Abstract Art's radical change in the understanding of painting by going beyond traditional forms has caused this movement to be seen as elusive and meaningless. But this change brought about by abstract art, enriched its ontologically and with the philosophical support behind it , made it find meaning in appearance. The ontological investigation of abstract art has brought a new perspective to works of art. In this study, the historical process of abstract art was examined, the relationship between art and the existential philosophy has been examined and the dynamics of the modern period are emphasized. A phenomenological examination has been made on the change of perception of aesthetics over time and on the truth of the timeless work of art. Understanding the journey of abstract art in the light of philosophical ideas with the changing dynamics of the modern period is important in terms of paving the way for understanding the ideas of contemporary art.