Ödüllü yazılı basın reklamlarının tipografi açısından incelenmesi
Examination of award-winning print ads in terms of typography
- Tez No: 812423
- Danışmanlar: DOÇ. EREN EVİN KILIÇKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Yazılı Basın, Reklam, Tipografi, Afiş, Denge, Print, Advertising, Typography, Poster, Balance
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
19. yüzyıl makineleşme ve sanayi devriminden sonra artan üretim seferberliği gelişen teknoloji ile birleşerek ilerledi. Savaşlar ve büyük kayıplarla geçen 19.ve 20.yüzyılların ardından 21.yüzyıla ulaştığımızda üretim teknolojisinin gelişmesi bağlı olarak üretimi ve çeşitliliği arttırdı. Bu artış sadece ürün sayısında değil aynı zamanda üretici firma sayısının da artmasına sebep oldu. Aynı veya benzer ürünleri üreten farklı firmaların rekabeti kızıştı. Firmaların müşteri kapma yarışına girdiği günümüzde reklam afişlerinin ve hedef kitlenin dikkatini çekmenin ne denli önemli olduğu ortaya çıktı. Reklam afişlerinde hedef kitleyi görsel resim, fotoğraflarla etkilemeye çalışan tasarımcılar son yıllarda tipografiyi daha etkin bir şekilde kullanmaya başlamışlardır. Reklamlarda verilmek istenen mesaj tipografinin sunduğu geniş olanaklar ile hedef kitlenin mesajı daha iyi anlamasına yardımcı olmaktadır. Bu çalışma ile ödüllü yazılı basın reklamlarının tipografi açısından incelenerek ne tür tipografik yaklaşımlar ortaya konduğunun belirlenmesidir. Bu çalışmada ülkemizde 2004 yılından 2018 yılına kadar düzenli bir şekilde devam eden Kırmızı Ödülleri kapsamındaki 2016,2017,2018 yıllarına ait ödül almış yazılı basın reklamları ile sınırlandırılmıştır. Kırmızı ödülleri Hürriyet Gazetesi grubunun 15 yıl düzenli olarak devam eden bir yarışmadır. Kırmızı Ödülleri Kırmızı Basın, Kırmızı Bölge, Kırmızı Uygulamada Ustalık, Kırmızı Dijital, Kırmızı Kampanya, Genç Kırmızı, Kırmızı Hürriyet Özel Ödülü, Kırmızı Canlı kategorilerinde yarışmalar düzenlenmiştir. Kırmızı ödülleri 2018 yılında yapılan 15. Kırmızı Ödüllerinden sonra düzenlenmemiştir. Araştırmada 2016 yılında ödül almış 6 reklam, 2017 yılında ödül almış 18 reklam, 2018 yılında ödül almış 14 reklam incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
After the mechanization and industrial revolution of the 19th century, the increased production mobilization progressed by combining with the developing technology. After the 19th and 20th centuries, which passed with wars and great losses, when we reached the 21st century, production and diversity increased depending on the development of production technology. This increase not only resulted in an increase in the number of products, but also in the number of manufacturers. The competition of different companies producing the same or similar products has intensified. Nowadays, when companies are in the race to grab customers, it has become clear how important it is to attract the attention of advertising posters and the target audience. Designers, who try to influence the target audience with visual images and photographs, have started to use typography more effectively in recent years. The message intended to be given in advertisements helps the target audience to understand the message better with the wide possibilities offered by typography. With this study, it is determined what kind of typographic approaches are put forward by examining the award-winning print ads in terms of typography. In this study, it has been limited to the awarded print media advertisements of the years 2016, 2017, 2018 within the scope of the Red Awards, which continued regularly from 2004 to 2018 in our country. The Red Awards is a competition held by the Hürriyet Newspaper group for 15 years. Red Awards Competitions were held in the categories of Red Press, Red Zone, Red Mastery in Application, Red Digital, Red Campaign, Young Red, Red Freedom Special Award, Red Live. The Red Awards were not held after the 15th Red Awards in 2018. In the research, 7 ads that received awards in 2016, 18 ads that received awards in 2017, and 14 ads that received awards in 2018 were examined.