İç hastalıkları yoğun bakım ünitesine kabul edilen akut böbrek hasarı olan ve olmayan hastalarda serum ürik asit/albumin oranı ve fosforun erken dönem mortalite ile ilişkisi
The relationship between serum uric acid/albumin ratio and phosphorus and EARLY mortality in patients with and without acute kidney injury admitted to the internal medicine intensive care unit
- Tez No: 812424
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RÜYA MUTLUAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: akut böbrek hasarı, yoğun bakım ünitesi, serum ürik asit, albümin, fosfor, acute kidney injury, intensive care unit, serum uric acid, albumin, phosphorus
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Akut böbrek hasarı (ABH) saatler ve günler içerisinde ortaya çıkan, sıvı-elektrolit ve asit-baz homeostazının düzensizliği ile sonuçlanan ani böbrek fonksiyon kaybıyla karakterize bir durumdur. Günümüzde yaşam süresinin uzaması ve artan komorbid hastalıklar nedenli yoğun bakım gereksiniminde artış olmuştur. Artan bu gereksinimle birlikte, mortalite ve morbiditeyi tahmin edecek yöntemlere ihtiyaç duyulmuştur ve çeşitli skorlama sistemleri kullanılmıştır. Çalışmamıza Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi İç Hastalıkları Yoğun Bakım Ünitesine 01.05.2020-.01.11.2021 tarihleri arasında kabul edilen toplam 1016 hastayı dahil ettik. Serum ürik asit/albumin oranı ile fosforun mortalite üzerine ilişkisini ABH olan ve olmayan hastaları ayrı ayrı değerlendirmeye alarak ortaya koymaya çalıştık. Hastaların ayrım yapılmadan değerlendirilmesinin genel ortalamayı değiştireceğini düşündüğümüzden; ABH'da zaten yüksek olmasını beklediğimiz ürik asit ve fosforun akut böbrek hasarı olmayan hastalarda da mortalite ile ilişkisini gösterebilmektir. Çalışmamızda hem ABH olan (n=449) hastaların hem de ABH olmayan (n=567) hastaların serum ürik asit/albumin oranını 28 günlük mortalite ile ilişkili bulduk. ABH olan hastalarda 28 günlük mortalite ile ilişkili serum ürik asit/albumin oranının en iyi kesme değeri 3,59 mg/g, ABH olmayanlarda ise 2,28 mg/g olarak bulundu. ABH olan hastalarda yüksek serum fosfor değerini 28 günlük mortalite ile ilişkili bulduk. Ancak ABH olmayan hastalarda hiperfosfatemi ile mortalite arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Çalışmamızda serum ürik asit/albumin oranı ve fosforun hem ABH olanlarda hem de olmayanlarda 28 günlük mortalite ve APACHE-II skoru ile arasında korelasyon saptanmıştır. Çalışmamızda serum ürik asit/albumin oranının başvuru anında ABH olmasa bile erken dönem mortalitenin bir göstergesi olarak kullanılabileceği kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Acute kidney injury (AKI) is a condition characterised by sudden loss of renal function that occurs within hours to days and results in irregular fluid-electrolyte and acid-base homeostasis. Today, the need for intensive care has increased due to prolonged life expectancy and increasing comorbid diseases. With this increasing need, methods to predict mortality and morbidity have been needed and various scoring systems have been used. In our study, we included a total of 1016 patients admitted to the Internal Medicine Intensive Care Unit of Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine Hospital between 01.05.2020 and 01.11.2021. We tried to reveal the relationship between serum uric acid/albumin ratio and phosphorus on mortality by evaluating patients with and without AKI separately. Since we thought that indiscriminate evaluation of patients would change the general average, we aimed to show the relationship of uric acid and phosphorus, which we expected to be high in AKI, with mortality in patients without acute kidney injury. In our study, we found that serum uric acid/albumin ratio was associated with 28 day mortality in both patients with AKI (n=449) and patients without AKI (n=567). The best cut-off value of serum uric acid/albumin ratio associated with 28 day mortality was 3.59 mg/g in patients with AKI and 2.28 mg/g in patients without AKI. We found that high serum phosphorus value was associated with 28 day mortality in patients with AKI, but no significant difference was found between hyperphosphatemia and mortality in patients without AKI. In our study, serum uric acid/albumin ratio and phosphorus were correlated with 28 day mortality and APACHE-II score both in patients with and without AKI. In our study, we concluded that serum uric acid/albumin ratio can be used as an indicator of early mortality even in the absence of AKI at presentation.