İnme sonrası omuz ağrısı olan hastalarda yüksek frekanslı repetetif transkranial manyetik stimülasyonun ağrı ve disabilite üzerine olan etkisi
The effect of high frequency repetitive transcranial magnetic stimulation on pain and disability in patients with post-stroke shoulder pain
- Tez No: 812516
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN AŞKIN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: rTMS, hemiplejik omuz ağrısı, ağrı, disabilite, rTMS, hemiplegic shoulder pain, pain, disability
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
İnme Sonrası Omuz Ağrısı Olan Hastalarda Yüksek Frekanslı Repetetif Transkranial Manyetik Stimülasyonun Ağrı ve Disabilite Üzerine Olan Etkisi Amaç: Bu çalışmada inme sonrası omuz ağrısı gelişen hastalarda kontralateral primer motor korteks (M1) üzerine yüksek frekanslı (5 Hz) nöronavigasyon eşliğinde yapılan rTMS uygulamasının ağrı, ağrının günlük yaşam aktivitelerine etkisi, disabilite, duygudurum, nörofizyolojik parametreler ve pasif omuz eklem hareket açıklığı üzerine etkinliği ve güvenilirliğini saptamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İnme sonrası omuz ağrısı olan 18 subakut veya kronik inme hastası sham ve aktif rTMS (15 seans-5 Hz) gruplarına randomize edilerek değerlendirildi. Ağrı yoğunluğu sayısal derecelendirme skalası (NRS) ile tedavi başlangıcı, 1. hafta, 2. hafta, 3. hafta ve tedavi bitiminden 1 ay sonra değerlendirildi. Nörofizyolojik parametreler kayıtlanabilen hastalardan tedavi başlangıcı, 1. hafta, 2. hafta ve 3. haftada EMG ile değerlendirildi. Ağrının günlük yaşam aktivitelerine etkisi kısa ağrı envanteri (BPI) ağrı etkileşim ölçeği ile üst ekstremite disabilitesi Quick DASH ile tedavi başlangıcı, 3. hafta ve tedavi bitiminden 1 ay sonra değerlendirildi. Duygudurum değerlendirmesi hastane anksiyete ve depresyon ölçeği (HADS) ile omuz eklem hareket açıklığı ölçümleri gonyometre ile tedavi başlangıcı ve 3. haftada yapıldı. Bulgular: NRS skorlarında grup içi ve gruplar arası anlamlı farklılık saptanmadı. BPI'nin 3. hafta değerlendirmesinde aktif grupta sham gruba göre anlamlı farklılık saptandı. HADS 3. hafta değerlendirmesinde aktif grupta sham gruba göre anlamlı farklılık saptandı. Quick DASH skorlarının gruplar arası tedavi sonrası 1. ay ölçümünde aktif grupta sham gruba göre anlamlı farklılık saptandı. EHA 3. hafta değerlendirmesinde aktif grupta yalnızca dış rotasyonda tedavi sonunda istatistiksel anlamlı farklılık saptandı. Diğer sonuç ölçütlerinde grup içi ve gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Hiçbir ölçütte zaman içinde meydana gelen değişim analizlerinde istatistiksel anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: Hemiplejik omuz ağrılı hastalarda kontralateral M1 bölgesine yüksek frekanslı nöronavigasyon eşliğinde uygulanan rTMS tedavisinin ağrı, ağrının günlük yaşam aktivitelerine etkisi, disabilite, duygudurum, nörofizyolojik ölçümler ve pasif EHA'da sham gruba göre anlamlı iyileştirici etki oluşturmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The Effect of High Frequency Repetitive Transcranial Magnetic Stimulation on Pain and Disability in Patients with Post-Stroke Shoulder Pain Objective: This study aims to determine the reliability and efficacy of 5 hz rTMS treatment which is applied with neuronavigation on the contralateral primary motor cortex on pain, the effect of pain on activities of daily living, disability, mood, neurophysiological parameters and passive shoulder joint range of motion in patients with post-stroke shoulder pain. Materials and Methods: 18 subacute or chronic stroke patients with post-stroke shoulder pain were randomized to the sham and active rTMS groups. Pain intensity was evaluated with a numerical rating scale (NRS) at the beginning of treatment, at 1th week, at 2nd week, at 3rd week, and at 1 month after the end of treatment. In the patients whose neurophysiological parameters could be recorded, was evaluated with EMG at the beginning of treatment at the 1st week, 2nd week and 3rd week. The effect of pain on activities of daily living was evaluated with the short pain inventory (BPI) pain interference scale and upper extremity disability with Quick DASH at the beginning of the treatment, at the 3rd week and 1 month after the end of the treatment. Mood evaluation was done with hospital anxiety and depression scale (HADS) and shoulder joint range of motion measurements were done with goniometer at the beginning of treatment and at 3 weeks. Results: There was no significant difference between groups and within groups in NRS scores. In the 3rd week evaluation of BPI, a significant difference was found in the active group compared to the sham group. In the 3rd week evaluation of HADS, a significant difference was found in the active group compared to the sham group. A significant difference was found in the active group compared to the sham group in the 1 month after the end of the treatment measurement of the Quick DASH scores between the groups. In the 3rd week evaluation of ROM, a significant difference was found in the active group only at the end of the treatment in external rotation. There was no significant difference in other outcome measures within and between groups. No statistically significant difference was found in the analysis of changes over time in any of the outcome measures. Conclusion: The study concluded that 5 Hz rTMS treatment which is applied with neuronavigation on the contralateral primary motor cortex in patients with hemiplegic shoulder pain did not have a significant curative effect in pain, the effect of pain activities of daily living, disability, mood, neurophysiological measurements and passive ROM; compared to the sham group.