Helikopter anne baba tutumları ile mesleki kişilik tipleri arasındaki ilişkinin incelenmesi (Azerbaycan Üniversite öğrencilerine yönelik bir araştırma)
Investigation of the relationship between helicopter parent attitudes and occupational personality types (A research in Azerbaijan University studens)
- Tez No: 812590
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU GÜLBAHÇE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: helikopter ebeveyn, anne baba tutumları, mesleki kişilik, helicopter parent, parental attitudes, professional personality, personality types, choice of profession
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Amaç: Azerbaycan'da öğrenim gören üniversite öğrencilerinin helikopter anne baba tutumları ile mesleki kişilik tipleri arasındaki ilişkisini incelemek amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmada anne baba tutumları ve kişilik tipleri düzeylerininilişkisini belirlemek amacıyla betimsel yaklaşım ve ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırma Azerbaycan'ın Bakü ilinde bulunan Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesinde öğrenim gören 507 öğrenciden toplanan verilerle yürütülmüştür. Çalışmaya katılan öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”, anne baba tutumları düzeyini belirlemek amacıyla“Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği”, mesleki kişilik tipleri düzeylerini belirlemek amacıyla“Mesleki Kişilik Tipleri Envanteri Ölçeği”kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma bulgularına göre öğrencilerin demografik özellikleri ile çalışmanın değişkenleri arasında farklılıklar bulunmuştur. Öğrencilerin anne ve babalarını helikopter ebeveyn tutumuna sahip olarak görme durumları açısından anlamlı fark olduğu görülmektedir Algılanan helikopter ebeveyn tutum puanları ile mesleki kişilik tipleri puanları arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Öğrencilerin annelerinin ve babalarının eğitim durumları çalışmanın değişkenine göre annenin sosyal, geleneksel ve gerçekçi mesleki kişilik tipi puanları ile baba sosyal mesleki kişilik tip puanları arasında anlamlı düzeyde fark olduğu tespit edilmiştir. Öğrencilerin ailedeki kişi sayısına göre hem Mesleki Kişilik Tipleri Envanteri puanları açısından hem de Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği puanları açısından aralarındaki fark önem düzeyinde anlamlı bulunmuştur. Sonuç: Araştırma sonucunda annelerin babalarına göre daha fazla helikopter tutuma sahip ve Babaların da annelere göre daha fazla ilgisiz tutuma sahip oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Kadınların erkeklere göre anneyi Etik ve ahlaki konularda, babayı Etik ve ahlaki konularda ve Duygusal-kişisel yaşam alanında helikopter değerlendirme puan ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmektedir. Annesinin eğitimi lise olan öğrencilerin annesinin eğitimi üniversite olan öğrencilere göre Sosyal Mesleki Kişilik Tip, Geleneksel Mesleki Kişilik Tip puanları daha yüksek olduğu bulunmuştur. Babasının eğitimi lise olan öğrencilerin babasının eğitimi üniversite olan öğrencilere göre Sosyal Mesleki Kişilik Tip puanları daha yüksek olduğunu tespit edilmiştir. Öğrencilerin ailesinin aylık geliri 500 ve altı ve 1001 ve üstü olan öğrencilerin ailesinin aylık geliri 501 ve 1000 arasında olan öğrencilere göre Girişimci Mesleki Kişilik Tip puanları daha yüksek olduğunu tespit edilmiştir. Ailesindeki kişi sayısı 7 ve üstü olan öğrencilerin ailesindeki kişi sayısı 2, 3, 5 ve 6 olan öğrencilere göre, ailesindeki kişi sayısı 4 olanların ailesindeki kişi sayısı 3 ve 6 olan öğrencilere göre Sosyal Mesleki Kişilik Tip puanları daha yüksek olduğunu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: It is aimed to examine the relationship between helicopter parent attitudes and professional personality types of university students studying in Azerbaijan. Method: In the study, descriptive approach and relational scanning method were used to determine the relationship between parental attitudes and personality types levels. The research was conducted with data collected from 507 students studying at various universities in Baku, Azerbaijan.“Personal Information Form”was used to determine the demographic characteristics of the students participating in the study, the“Perceived Helicopter Parental Attitude Scale”to determine the level of parental attitudes, and the“Professional Personality Types Inventory Scale”to determine the levels of professional personality types. Statistics Package Program for Social Sciences was used for the analysis of the data. Findings: According to the research findings, there were differences between the demographic characteristics of the students and the variables of the study. It is seen that there is a significant difference in terms of students' seeing their parents as having helicopter parenting attitude. A positive correlation was found between perceived helicopter parent attitude scores and occupational personality types scores. It has been determined that there is a significant difference between the social, traditional and realistic occupational personality type scores of the mother and the social occupational personality type scores of the fathers according to the educational status of the mothers and fathers of the students. The difference between the students in terms of both the Occupational Personality Types Inventory scores and the Helicopter Parent Attitude/s Scale scores according to the number of people in the family was found to be significant at the level of importance. Conclusions: As a result of the research, it was concluded that mothers have more helicopter attitude than their fathers and fathers have more disinterested attitude than mothers. It is seen that women have higher helicopter evaluation scores than men in the field of ethical and moral issues, the father in ethical and moral issues, and emotional-personal life. It was found that the Social Occupational Personality Type and Traditional Occupational Personality Type scores of the students whose mothers had a high school education were higher than those whose mothers had a university education. It has been determined that the Social Professional Personality Type scores of the students whose father's education is high school are higher than those whose father's education is university. It has been determined that the Entrepreneurial Professional Personality Type scores of the students whose families have a monthly income of 500 and below and 1001 and above have higher Entrepreneurial Professional Personality Type scores than the students whose families have a monthly income between 501 and 1000. It has been determined that the Social Professional Personality Type scores of students with 7 or more family members are higher than students with 2, 3, 5 and 6 people in their family, and those with 4 people in their family have higher Social Professional Personality Type scores than students with 3 and 6 people in their family.