Psikolojik kırılganlığın ve bilinçli farkındalığın yaşam doyumu üzerindeki etkisi
The effect of psychological vulnerability and conscious awareness on life satisfaction
  1. Tez No: 812695
  2. Yazar: EDA ATAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUZAFFER ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Kırılganlık, Bilinçli Farkındalık, Yaşam Doyumu
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Yapılan bu çalışmada yetişkin bireylerde psikolojik kırılganlığın ve bilinçli farkındalığın yaşam doyumu üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya 18 ve üzeri yaş grubunda yer alan 389 kadın ve 81 erkek olarak toplam 470 yetişkin birey katılmıştır. Çalışmanın veri toplama aşamasında“Kişisel Bilgi Formu”,“Psikolojik Kırılganlık Ölçeği”,“Bilinçli Farkındalık Ölçeği”ve“Yaşam Doyumu Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada veri analiz aşamasında Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda katılımcıların psikolojik kırılganlık düzeylerinin orta düzeyin altında olduğu, bilinçli farkındalık ve yaşam doyumunun ise orta düzeyin üzerinde olduğu tespit edilmiştir. Araştırmada yer alan katılımcıların psikolojik kırılganlık, bilinçli farkındalık ve yaşam doyum düzeylerinin yaş grubu, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu ve gelir düzeyi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği tespit edilmiştir. Buna ek olarak, katılımcıların psikolojik kırılganlık düzeylerinin bilinçli farkındalık ve yaşam doyum düzeyini negatif yönde etkilediği, ayrıca bilinçli farkındalığın yaşam doyumunu pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak, yetişkin bireylerde psikolojik kırılganlığın yaşam doyumunu ve bilinçli farkındalık düzeyini azaltan bir unsur olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the effects of psychological fragility and conscious awareness on life satisfaction in adult individuals. A total of 470 adults, 389 women and 81 men, in the 18 and over age group participated in the study.“Personal Information Form”,“Psychological Vulnerability Scale”,“Conscious Awareness Scale”and“Life Satisfaction Scale”were used in the data collection process of the research. In the data analysis phase, Independent Sample T test, One Way ANOVA analysis and Pearson Correlation analysis were used. At the end of the study, it was determined that the psychological fragility levels of the participants were below the medium level, and their mindfulness and life satisfaction were above the medium level. It was determined that the psychological fragility, mindfulness and life satisfaction levels of the individuals participating in the study showed significant differences according to the variables of age group, gender, marital status, education level and income level. In addition, it was determined that the psychological fragility levels of the participants negatively affected the level of mindfulness and life satisfaction, and also mindfulness affected life satisfaction positively. As a result, it can be said that psychological vulnerability in adults is a factor that reduces life satisfaction and conscious awareness.