Rumeli Türk ağızlarının komşu dilleri
Neighbouring languages of Rumelian Turkish dialects
  1. Tez No: 813031
  2. Yazar: RAZİYE AYŞENUR YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPAY İĞCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Rumeli, Türkçe, dil coğrafyası, etkileşim, Rumeli ağızları, komşu diller, Rumelia, Turkish, geography of language, interaction, Rumelian dialects, neighbouring languages
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
Rumeli coğrafyası, Türkiye Türkçesinin yaşayıp etkileşim içinde olduğu bir saha olmuştur. Türk dili, tarihten günümüze kadar Rumeli bölgesinde her anlamda etkili olmayı başarmıştır. Türkiye Türkçesi, Rumeli topraklarında Hint-Avrupa dil ailesi, Slav dil ailesi gibi dillerle zaman içinde etkileşime geçmiştir. Bu etkileşim her dil için aynı düzeyde ve etkide olmamıştır. Rumeli coğrafyasında yer alan ve Rumeli Türk ağızları ile etkileşimde olan diller genel olarak Arnavutça, Boşnakça, Bulgarca, Çekçe, Gagauz Türkçesi, Hırvatça, Karadağlıca, Kırım Tatar Türkçesi, Macarca, Makedonca, Rumence, Sırpça, Slovakça, Ulahça, Yahudi İspanyolcası (Ladino), Yunancadır. Tez giriş, inceleme ve sonuç bölümleri olmak üzere üç temel bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde dünyadaki diller hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde Türkiye Türkçesinin Rumeli toprakları tarihî ve bugünü hakkında bilgi verilmiştir. Türkiye Türkçesinin Rumeli coğrafyasında etkileşimde olduğu komşu dilleri dil ailesi, alfabe, çağdaş nüfusu, coğrafi dağılımı, resmî veya hukuki durumu, Türkçe ile etkileşim bakımından incelenmiştir. Son bölüm olan sonuç kısmında ise tez çalışmasında incelenen diller ile ilgili genel bilgiler toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
The geography of Rumelia, has become an area where the Turkey Turkish lives and interacts. The Turkish language has managed to be influential in the Rumelia region in every sense from history to the present. Turkey Turkish has interacted over time with languages such as the Indo-European language family and the Slavic language family on the territory of Rumelia. This interaction has not been at the same level and effect for every language. The languages in the geography of Rumelia that interact with the Rumelian Turkish dialects are generally Albanian, Bosnian, Bulgarian, Czech, Gagauz Turkish, Croatian, Montenegrin, Crimean Tatar Turkish, Hungarian, Macedonian, Romanian, Serbian, Slovak, Vlach, Judaeo-Spanish (Ladino), Greek. The thesis, consists of introduction, review and conclusion section three basic parts. The introduction section is given generally information about languages in the world. In the second part, information about is given the history and present of the Rumelian lands of Turkey Turkish. Turkish language in Rumelia geography is examined in terms of interaction with neighbouring languages, language family, alphabet, contemporary population, geographical distribution, official or legal status, interaction with Turkish. In the final section, the conclusion section has been collected general information about the languages examined in the thesis study.