Kocaeli ili Kartepe ilçesi Avluburun köyü ağızı
The dialect of Avluburun village of Kartepe district in Kocaeli province
  1. Tez No: 671881
  2. Yazar: BÜŞRA BALBAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN RÜŞTÜ KARABEYOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Balkan muhacirleri, Kuzeydoğu Bulgaristan Türk ağızları, Razgrad göçmenleri, Gacal toplulukları, Çıtak toplulukları
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 436
Özet
Bu çalışmanın amacı, Kocaeli ili Kartepe ilçesine bağlı Avluburun köyü ağzından derlenen metinleri incelemektir. Bu çalışma ile göçmenlerin ağızlarının incelenmesine katkı sağlamak, göçmenlerin izini sürmek ve göç dağılımında Balkan ağızlarının haritalandırılmasına yardımcı olmak amaçlanmıştır. Avluburun köyündeki incelemeler sonrasında, köy halkı soyunun 1877-1878 Rus Harbi'nden önceki baskılarda göç eden Deliorman-Razgrad göçmenlerine dayandığı ve köyün bu dönemde kurulduğu öğrenilmiştir. Avluburun köyünde, 23 göçmen ve 1 gezici Yörük kaynak kişisinden ses kaydı alınmıştır. Bu ses kayıtları transkripsiyon işaretleriyle metne dönüştürülmüştür. 20 metnin ağız incelemesi yapılmıştır. Çalışma için sırasıyla ön araştırma, ses kaydıyla veri derleme, metinleri yazıya geçirme, inceleme yöntem ve teknikleri kullanılmıştır. Bu çalışma, Birinci Bölüm, İkinci Bölüm, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Sonuç, Metinler, Sözlük, Dizin, Kaynakça ve Ekler bölümleri olmak üzere 10 bölümden oluşmuştur. Avluburun köyü ağzı, Kuzeydoğu Bulgaristan Türk Ağızları ile Anadolu'da Gacal ve Çıtak olarak bilinen toplulukların ağızlarıyla aynı ağız özelliklerini göstermektedir. Bu ağızlardan farklı olarak damak ŋ kullanımı mevcuttur. h sesinin hem düştüğü hem de türediği örnekler görülür. Şimdiki zaman çekimi farklı varyasyonlarda görülmektedir. Vurgulu Titrek r̄ ve j ünsüzünün kullanıldığı görülür. Ayrıca Yörük ağzında ḫ ve damak ŋ ünsüzünün kullanımı görülmektedir. ileri sözcüğünün geçmiş zaman anlamında kullanıldığı örnekler mevcuttur. ndan ve ı ̄san kelimeleri düzenlilik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is analysing the texts which is compiled from the dialect of Avluburun village connected to Kartepe district, province of Kocaeli. With this study, it is aimed to contribute to the examination of the dialects of immigrants, to trace the immigrants and to help map the Balkan dialects in the distribution of migration. After the investigations in Avluburun village, it was learned that the village people descended from Deliorman-Razgrad immigrants who migrated in the pressures before the Russian War of 1877-1878 and the village was established in this period. In the village of Avluburun, voice recordings were taken from 23 immigrants and 1 traveling nomad resource person. These voice recordings were translated into text with transcription signs. Dialect examinations of 20 texts were made. For the study, preliminary research, data collection by voice recording, transcription, analysis methods and techniques were used respectively. This study consists of 10 chapters: First Chapter, Second Chapter, Phonological, Morphology, Conclusion, Texts, Dictionary, Index, Bibliography and Appendices. The dialect of the village of Avluburun shows the same features of dialects with the Turkish Dialects of Northeast Bulgaria and the dialects of the communities known as Gacal and Çıtak in Anatolia. Different from these dialects, the use of palate ŋ is available. There are examples in which the h sound is both disappear and derive. The present tense is seen in different variations. It is seen that the stressed shaky r̄ and j consonants are used. In addition, the use of the ḫ and palate ŋ consonants is observed in the nomadic dialect. There are examples where the word ileri is used in the sense of past tense. ndan ve ı ̄san words show regularity. KeyWords: Balkan immigrants, Northeastern Bulgarian Turkish dialects, Razgrad immigrants, Gacal communities, Çıtak communities