Covid19 döneminde yayınlanan Koç Holding reklam filminin göstergebilimsel açıdan incelenmesi
A secondary investigation of Koç Holding advertising film broadcast during Covid19
- Tez No: 813068
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT SAMİ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Göstergebilim, Koç Holding, Advert, Semiotics, Koç Holding
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Reklam; bir ürün, mal ya da fikrin müşterilerine en etkili bir biçimde ve rakiplerinden sıyrılarak rekabetten etkilenmemek için ücret karşılığı yapılan ve yapılması zorunlu olan faaliyetlerden biridir. Ancak piyasada aynı tür ürünlerden çok sayıda bulunduğu için, tüketici güven duyduğu kurumun markasını, ürününü satın almak isteyecektir. Bu yüzden reklamların insana hitap etmesi onları kendilerine çekmesi önemlidir. Reklama duyulan gereksinimin bu denli artması da artan rekabet ortamından, nüfus patlamasından, artan alışveriş merkezlerinden, fabrikaların kitlesel üretiminin dünyaya ulaşmasını sağlamak bakımından doğmuştur. Göstergebilim, göstergelerin birbirleri ile ilişkilerini tespit edip, anlamlı bütünleri, anlamın ortaya çıkma sürecini saptayan, gösterge ve gösterge dizgilerini sınıflayabilmek ya da insan ile dünya, insan ile insan arasında olan etkileşimi yorumlayan bir bilim dalı olarak tanımlanmaktadır. Göstergebilimsel çözümleme yapmak için ise belirli bir bilgi birikimine, kültüre ve deneyimlere sahip olmak gerekmektedir. Bu sayede göstergelerin ne anlam ifade ettikleri anlaşılabilinmektedir. Göstergebilimin bir çeşit üst okuma olarak adlandıran Barthes derinlemesine bir okuma yapılması gerektiğini vurgulamaktadır. İlk görülen kısmın düz anlam ve alt mesaj ise yan anlam olarak nitelendirilmektedir. Bu çalışmada Ocak 2020 tarihinden itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan salgın hastalığı koronavirüs döneminde hepimizin hem fiziksel hem de psikolojik olarak yıprandığı dönemde yapılan reklam çalışmalarından Koç Holding reklam filmi göstergebilimsel açıdan incelenmektedir. 30 Mart 2020 tarihinde yayınlanan 'İyileşeceğiz' reklam filmi örneklem olarak alınmıştır. Dönemin koşulları, ihtiyaçları, tözü Saussure tarafından ortaya atılan ve Roland Barthes tarafından geliştirilen yaklaşım çerçevesinde çözümlenmiştir. Çalışmanın sonucunda reklam filminin vermek istediği mesajın her zaman umudun olduğu ve pes etmememiz gerektiği yönünde olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Advert; It is one of the activities that are required to be done for a fee in order not to be affected by the competition of a product, good or idea to its customers in the most effective way and to stand out from its competitors. However, since there are many products of the same type in the market, the consumer will want to buy the brand and product of the institution they trust. Therefore, it is important that advertisements appeal to people and attract them. The increase in the need for advertising has arisen from the increasing competition environment, population explosion, increasing shopping malls, in order to ensure that the mass production of the factories reaches the world. Semiotics is defined as a branch of science that determines the relations of signs with each other, determines meaningful wholes, the process of emergence of meaning, classifies sign and sign strings, or interprets the interaction between human and world, human and human. In order to do semiotic analysis, it is necessary to have a certain knowledge, culture and experience. In this way, it is possible to understand what the indicators mean. Barthes, who calls semiotics a kind of meta-reading, emphasizes that an in-depth reading should be done. The first seen part is defined as the denotation and the sub-message as the connotation. In this study, Koç Holding commercial film, which is one of the advertisements made during the period when we are all physically and psychologically worn out during the coronavirus epidemic, which has affected the whole world since January 2020, is analyzed in terms of semiotics. The commercial film“We will get better”, published on March 30, 2020, was taken as a sample. The conditions and needs of the period were analyzed within the framework of the approach put forward by Saussure and developed by Roland Barthes. As a result of the study, it was determined that the message that the commercial film wanted to give was that there is always hope and that we should not give up.