ARDS hastalarının mekanik ventilasyonunda farklı 'PEEP' düzeyleri ile soluk sonu akciğer hacmi ve pulmoner mekaniklerin değerlendirilmesi
Evaluation of end-expiratory lung volume and pulmonary mechanics with the different 'PEEP' levels in mechanical ventilation of ARDS patients
- Tez No: 813125
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA SUNGURTEKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel rezidüel kapasite, kazanç, PEEP, EELV, pulmoner mekanikler, Functional residual capacity, gain, PEEP, EELV, pulmonary mechanics
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Akut respiratuvar distres sendromunun (ARDS) tedavi yönetim stratejileri oldukça karmaşık, mortalitesi yüksektir. Akciğerlerde gaz değişimini desteklemek ve solunum işini azaltmak için mekanik ventilatör desteği gerekir. Mekanik ventilasyonda soluk sonu pozitif basınç (PEEP) titrasyonunun önemi büyüktür. Ancak PEEP titrasyonuna optimal yaklaşım net olarak belirlenememiştir. Güncel uygulamalarda kişiselleştirilmiş PEEP uygulaması vurgulanmaktadır. Çalışmamızda basınç-volüm eğrisi üzerinden farklı PEEP seviyelerinde volüm kazancı (gain), modifiye çoklu azot yıkama tekniği ile ölçülen soluk sonu akciğer hacmi (EELV) değişimi ve kompliyansın solunum mekanikleri ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Etik Kurul onayı alındıktan sonra yoğun bakım ünitelerinde yatmakta olan ve invaziv mekanik ventilasyon uygulanan 14 yetişkin ARDS hastası çalışmaya alındı. Berlin Kriterlerine göre; 2 hafif, 7 orta, 5 ağır ARDS hastasıydı. Azalan PEEP titrasyon prosedürü (5 cmH2O) ile fonksiyonel rezidüel kapasite (FRK) ve EELV, çoklu azot yıkama tekniği ile ölçüldü. İntratrakeal basınç sensörü ile oluşturulan dinamik basınç-volüm eğrileri üzerinden kazanç ve kompliyans ölçüldü. Her PEEP düzeyinde arteriyel kan gazı ile oksijenasyon değerlendirildi. En yüksek kompliyans, kazanç, EELV değerlerine ve en düşük sürücü basınç değerlerine 10 cmH2O PEEP düzeyinde ulaşıldı. Oksijenasyon göstergesi olan PaO2'nin en yüksek değerleri 15 cmH2O PEEP düzeyinde ölçüldü. Kazancın; kompliyans, elastans, sürücü basıncı, statik strain ile anlamlı olarak değişmediği ve akciğer distansiyonuna duyarlı olmadığı görüldü. Sonuç olarak; PEEP titrasyonunda alveol distansiyonunu, EELV veya kazanç parametreleri göstermez. Klinik pratikte tek başına kullanılabilmesi için yeterli ve güçlü kanıtlar elde edilememiştir. Bunun için daha fazla çalışmaya gerek vardır.
Özet (Çeviri)
The management of acute respiratory distress syndrome (ARDS) is quite complex and its mortality is high. Ventilation support is required to support gas consumption in the lungs and reduce the work of breathing. In mechanical ventilation, positive end-expiratory pressure (PEEP) titration is of great importance. However, the most appropriate approach for PEEP titration has not been clearly determined. Currently, the emphasis is on individualized PEEP implementation. In our study is aimed to evaluate the volume gain at different PEEP levels over the pressure-volume curve, the change in end-expiratory lung volume (EELV) measured by the modified multiple nitrogen washout/washin technique, and the compliance with respiratory mechanics. After the approval of the Ethics Committee, 14 adult ARDS patients hospitalized in intensive care units and undergoing invasive mechanical ventilation were included in the study. According to the Berlin Criteria; There were 2 mild, 7 moderate, 5 severe ARDS patients. Functional residual capacity (FRC) and EELV with decreased PEEP titration estimate (5 cmH2O) were measured by multiple nitrogen washout/washin technique. Gain and compliance were measured over the dynamic pressure-volume curves created by the intracheal pressure sensor. Oxygenation was assessed with arterial blood gas at each PEEP level. The highest compliance, gain, EELV values and lowest driving pressure values were reached at 10 cmH2O PEEP level. The highest values of PaO2, which are oxygenation indicators, were measured at the PEEP level of 15 cmH2O. It was seen that the gain did not materially change due to compliance, elastanes, driving pressure, and static strain and was not effected by lung distension. In conclusion; in PEEP titration, alveolar distension cannot be detected by EELV or gain parameters. Sufficient and strong evidence could not be obtained for its use alone in clinical practice. More study is needed for this.