Nanenin maksimal oksijen tüketim kapasitesi üzerine etkisi
  1. Tez No: 81317
  2. Yazar: CELALETTİN GÜLSEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL TİRYAKİ SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Nane, maksimal oksijen tüketim kapasitesi, koşu mesafesi. VI, Mentha piperita, max V02 capacity, running distance. VII
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 32
Özet
ÖZET Bu araştırma 1998- 1999 yıllarında Atatürk Üniversitesi Erzincan Eğitim Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde yürütülmüştür. Bu araştırma nanenin (Menta piperita) maksimal oksijen tüketim kapasitesi üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Testten 1 saat önce bütün deneklere 5 ml/kg vücut ağırlığı dozunda nane ekstraksiyonu ve plasebo verildi. Test sonucunda deneklerden elde edilen verilere varyans analizi yapılmıştır. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir. 1- Uygulamaların (nane- plasebo) maksimal oksijen tüketim kapasitesi üzerinde önemli etkisi bulunmamıştır. 2- Uygulamaların (nane- plasebo) koşu mesafesi üzerinde önemli etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The effect of mentha piperita on Max V02 This study was carried out in physical Education and sport Department in Erzincan, Education Faculty at Atatürk University, in 1998- 1999. The aim of this study was to determine the effect of mint (mentha piperita) on Max V02. after the applications. The data obtained from this study were subjected to an analysis of variance. The results obtained from this study may be summarized as yollows. 1- The effect of applications (Mint, Plasebo) on MaxV02 ware not significant. 2- The effect of application (Mint, plasebo) on running distance ware not significant.