Sistemik sklerozlu kadın bireylerde 6 dakika yürüme testinin belirleyicileri
Determinations of six minute walking test in women with systemic sclerosis
- Tez No: 613966
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ACAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: sistemik skleroz, hastalık şiddeti, pulmoner tutulum, günlük yaşam aktivitesi, fonksiyonel kapasite, systemic sclerosis, disease severity, pulmonary involvement, daily life activity, functional capacity
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kardiyopulmoner Fizyoterapi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kardiopulmoner Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sistemik sklerozlu kadın bireylerde 6 dakika yürüme testinin belirleyicilerini incelemekti. Yöntem: Bu çalışmaya 18-75 yaşları arasında sistemik sklerozlu 36 kadın birey dahil edildi. Bireylerin demografik özellikleri araştırmacı tarafından sorgulandı. Hastalık şiddetleri, deri kalınlığı ve spirometre sonuçları, dosya kayıtlarından alınan Medsger Sistemik Skleroz Şiddet Skalası (MSS) ve Modifiye Rodnan Deri Skoru (mRSS) verilerinden elde edildi. Disabilite düzeyleri Sağlık Değerlendirme Anketi (HAQ), dispne Modified Medical Research Council (MMRC), yorgunluk Borg Skalası ve Yorgunluk Şiddet Ölçeği (FSS), ağrı, Ağrı düzeyi Visual Analog Skala (VAS) ile belirlendi. Gastrointestinal etkilenimleri Kaliforniya Üniversitesi Skleroderma Klinik Çalışma Konsorsiyumu Gastrointestinal Traktus Sorgulama Ölçeği (UCLA SCTC GIT 2) ile değerlendirildi. Solunum kas kuvveti maksimal inspiratuar (MIP) ve ekspiratuar (MEP) basınç ölçümleri ile belirlendi. Periferal kas kuvveti (diz ekstansiyon ve el kavrama kuvvetleri) hand-held dinamometre ve el dinamometresi ile eklem hareket açıklıkları gonyometre ile belirlendi. Günlük yaşam aktivitesi Milliken Günlük Yaşam Aktivite Ölçeği (Milliken GYA), yaşam kalitesi St. George Solunum Anketi (SGRQ), fiziksel aktivite Uluslararası Fiziksel Aktivite Değerlendirme Anketi (IPAQ) ile sorgulandı. Bireylerin fonksiyonel kapasitenin belirlenmesi ve etki eden faktörlerin incelenmesinde Altı Dakika Yürüme Testi (6DYT) kullanıldı. Bulgular: Bireylerin hastalık şiddetleri, deri kalınlığı ve disabiliteleri hafif düzeyde bulundu. Spirometre sonuçları ile altı dakika yürüme mesafesi (6DYM), el kavrama kuvvetleri ve MEP ile 6DYM arasında ilişki bulunurken (p0,05). Bireylerin MSS, mRSS, HAQ, Milliken GYA ve SGRQ skorları ile 6DYM arasında anlamlı bir ilişki bulunurken (p0,05). Lineer regresyon analizi sonucuna göre MSS ve Milliken GYA'nin 6DYT'nin bağımsız belirleyicileri olduğu bulundu. Sonuç: Çalışmamıza katılan bireylerde hastalık şiddeti, disabilite düzeyi, deri kalınlığı, pulmoner etkilenim, eklem hareket açıklığı limitasyonları, el kavrama kuvveti, MEP, günlük yaşam aktivitesi ve yaşam kalitesinin 6DYT sonuçlarını etkilediği bulundu. Sklerodermada hastalık şiddeti ve günlük yaşam aktivitesi etkilenimi fonksiyonel kapasite seviyesinin belirleyicileridir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to investigate the determinants of six-minute walk test in women individuals with systemic sclerosis. Method: Thirty-six women individuals with systemic sclerosis aged 18-75 years were included in this study. Demographic characteristics of the patients were questioned by the researcher. Disease severity, skin thickness and spirometer results were obtained from Medsger Systemic Sclerosis Severity Scale (MSS) and Modified Rodnan Skin Score (mRSS) data obtained from file records. Disability levels were determined by Health Assessment Questionnaire (HAQ), dyspnea Modified Medical Research Council (MMRC), fatigue Borg Scale and Fatigue Severity Scale (FSS), pain, and pain level by Visual Analogue Scale (VAS). Gastrointestinal effects were evaluated by the University of California Scleroderma Clinical Study Consortium Gastrointestinal Tractus Questioning Scale (UCLA SCTC GIT 2). Respiratory muscle strength was determined by maximal inspiratory (MIP) and expiratory (MEP) pressure measurements. Peripheral muscle strength (knee extension and hand grip strength) were determined by hand-held dynamometer and hand dynamometer. Daily life activity Milliken Daily Life Activity Scale (Milliken DLA), quality of life Saint George Respiratory Questionnaire (SGRQ), physical activity was questioned with the International Physical Activity Assessment Questionnaire (IPAQ). Six-minute walking test (6MWT) was used to determine the functional capacity of the subjects and to examine the factors affecting them. Results: Disease severity, skin thickness and disability were mild. There was a relationship between spirometry results, six minute walk distance (6MWD), hand grip strength and MEP and 6MWD (p 0.05). While there was a significant relationship between MSS, mRSS, HAQ, MDLA and SGRQ scores and 6MWD (0.05); There was no significant relationship between UCLA SCTC GIT 2, IPAQ, FSS and MMRC (p> 0.05). According to the results of linear regression analysis, MSS and Milliken DLA were independent predictors of 6MWT. Conclusion: The severity of disease, disability level, skin thickness, pulmoner involvement, range of motion limitation, hand grip strength, MEP, daily life activity and quality of life were found to affect the outcome of 6MWT. Disease severity and daily living activity influences in scleroderma are determinants of functional capacity level.