Nanenin kas ağrıları ve yorgunluk üzerine etkisi
The Effect of mentha piperita on muscle pain and tireness
  1. Tez No: 81306
  2. Yazar: MERGÜL ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL TİRYAKİ SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Nane, laktik asit, kas ağrısı, mide bulantısı, Mentha piperita, lactic asid, the pain of muscle, nausea. VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
ÖZET Bu araştırma 1998-1999 yıllarında Atatürk Üniversitesi Erzincan Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde yürütülmüştür. Bu araştırma, nanenin (Mentha piperita) kas sistemine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Testten 1 saat önce deneklere 5 ml/kg vücut ağırlığı dozunda nane ekstraktı ve plasebo verilmiştir. Uygulamalar yapıldıktan sonra nanenin deneklerdeki kas ağrılarına ve mide bulantısına etkisi ile laktik asit seviyesine ve koşu derecelerine etkisi incelenmiştir. Denemede elde edilen verilere varyans analizi yapılmış ve F testi önemli bulunan uygulamalarda, Duncan çoklu karşılaştırma testi uygulanmıştır. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar şu şekilde özetlenebilir: 1. Uygulamaların (Nane, plasebo) kas ağrıları ve mide bulantısına etkisi istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. 2. Laktik asit değerlerine bakıldığında en düşük seviyeyi nane uygulaması (153.5 mg/dl) göstermiştir. Nane uygulamasını plasebo (165.93 mg/dl) ve kontrol (185.43 mg/dl) grupları izlemiştir. 3. Koşu derecelerine bakıldığında gruplar arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmamıştır. Koşu dereceleri 61.19 sn (Kontrol), 61.31 sn (Plasebo) ve 61.38 sn (Nane) değerleri arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effect of Mentha piperita on Muscle Pain and Tireness This study was carried out in Physical Education and Sport Department of Erzincan Faculty of Education of Atatürk University, in 1998-1999. The aim of this study was to determine the effect of the mint (Mentha piperita) extract on the muscular system. One hour before the test 5 ml/kg body weight doses of mint extract and plasebo were given to the experiment subjects. After the applications; the pain on the muscular system, nausea, the rate of Lactic acid and the running degree were obtained. The data obtained from this study were subjected to an analysis of Variance. Duncan's multiple range test was used for mean separation of significance. The results obtained from this investigation may be summarized as follows: 1. The effect of applications (Control, mint and plasebo extractions) on muscular system and nausea were not significant statistically. 2. When the content of lactic acid, was analyzed the minimum content (153.5 mg/dl) observed was in mint extraction. And it was followed by plasebo application (165.93 mg/dl) and control (185.43 mg/dl). 3. When the running degree, was analyzed the difference between the groups was not significant statistically. The running times were ranged from 61.19 sn (Control), 61.31 sn (Plasebo) to 61.38 sn (Mint extraction).